Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (jarmom_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 24.08.2000



Terve kaikille,

Kerrompa tositarinan onnistuneesta sateenkaarten saalistuksesta...

Äsken (24.8.2000 klo 19.10) lähdin ajelemaan Vaalaan, 16km päähän, kauppa-asioissa. Jo alkumatkassa näytti siltä, että mahdollisuudet sateenkaareen olisi hyvä. Niin pyörähdin ympäri, ajoin takaisin kämpille ja hain kamerakalustoa mukaani. Sitten uudella yrittämällä Vaalaan taivaalle ilmestyikin pää ja sivukaari. Ei järin rajua.

Kävin kaupassa ja palasin takaisinpäin. Sateenkaaret olivat edelleenkin tallella kun tulin pilvien varjosta auringonpaisteeseen ja sateeseen muutama kilometri ennen kotiani. Pari kilometriä ennen kämppääni tajusin yllättäen, että pääkaaren ja sivukaaren välissä oli jotain... heijastussateenkaari! Pysäytin auton ja kaivoin kameran esille... Painan laukaisinta ja ei mitään! Kamera herjaa paristoa! Pitikin sattua juuri nyt!

Eikun kaasu pohjaan ja kotia hakemaan mekaanista runkoa. Rungon haettuani hyppään takaisin autoon ja painan talla pohjassa puolen kilometrin ja viivasuoran tien päässä olevalle uimarannalle (klo 19.40). Heijastuskaari on edelleen mukana ja saan kuvia. Valitettavasti toisessa rungossani on 400ASAn filmiä. Käytän temppuilleen rungon paristoa ulkona ja se onnekseni alkaa pelata. Kuvaan äkkiä kamerassa olevan rullan loppuun ja vaihdan uuden rullan. Heijastuskaarista näkyy vain pääkaari vaikka sivukaaren kohta olisi yhtä hyvästi hollilla. Parhaimmillaan heijastuspääkaari kipuaa 20 asteen komeaan mittaan ja päihittää kirkkaudessa tavan sivukaaren.

19.55 uimarannalla aurinko menee pilven taakse ja heijastuskaari häviää. Hyppään uudelleen autoon ja ajan Oulujärven vapaa-aikakeskuksen venesatamaan, jossa pääja  sivukaari ovat komeimmillaan. Juuri kun olen soittamassa Öhmanille (klo 20.04) uutiset heijastuskaaresta niin silloin huomaan heijastuskaaren uudelleen, tällä kertaa toisella puolella. Ja vielä mitä, myös sivuheijastuskaari on näkyvillä. Kaaret näkyvät tällä kertaa noin 8 asteen korkeuteen horisontista ja himmeät kaaret katoavat muutaman minuutin kiduttuua. Vielä 20.08 pääheijastuskaari kipuaa 10 asteeseen ja katoaa lopullisesti. Teen mielenkiintoisen havainnon: järven pinta ei ole lähellekkään peilityyni vaan pinnalla oli voimakas pikkuaallokko. Uimarannan parempi heijastukaari syntyi pienemmän Painuanlahden tyynnemmästä vedestä, mutta venesatamassa veden pinta Niskanselällä ei ollut todellakaan tyyni. Olen käynyt muutaman kerran tässä kuussa tuloksetta yrittämässä heijastuskaaria ja niillä kerroilla järven selkä on ollut paljon tyynempi. Ilmeisesti tällä kertaa aurinko oli riittävän alhaalla ja sai siten enemmän intensiteettiä heijastuskaariin.

Illan saalis:

- Kirkas pääsateenkaari ja kolme interferenssikaarta
- Varsin kirkas sivusateenkaari
- Parhaimmillaan kirkas pääheijastuskaari
- Himmeä sivuheijastuskaari

Kuvia tuli kaikkiaan yhden rullan verran.

Että sellaista...

Jarmo

|====================

| Jarmo Moilanen
| Säräisniementie 250
| 91760 Säräisniemi
| S-posti: jarmom_at_netppl.fi
| Kotisivut: http://www.netppl.fi/~jarmom/index.htm
|====================