Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Timo Nousiainen (tpnousia_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 11.08.2000


> Sateenkaaren fysiikkaa on tutkittu melkoisesti. Asiaa ruodittu
> kaiketi paljon kauemmin kuin haloja. Liene sateenkaari kiehtonut
> tutkijoita.
>
> En väitä, että selittelin asia kovin selvästi. Siihen tarvitsisi
> piirtää selventäviä kuvia. Enkä väitä, että tuo ihan täsmällinen
> selitys. Ovat menneet pisimmälle ehtivissä sateenkaariteorioissa
> ihan kvanttifysiikna tasolle. Näistä meikäläinenkään vähän lais-
> kana fysiikan lukijana ei ota oikein selkoa.

Tähän pätee sama kuin Newtonin mekaniikkaan ja suhteellisuusteoriaan: suhteellisuusteoria on tarkempi, mutta useimmiten pärjää newtonilaisella. Eli periaatteessa sironta on kvanttitason ilmiö, mutta käytännössä klassisella elektrodynamiikalla pärjätään lähes aina.

Pää- ja sivusateenkaaren selittämiseen ei tarvita valon aaltoluonnetta, vaan ihan simppeli sädeoptiikka selittää kummankin kaaren oikein hyvin. Ne eivät siis ole siinä seurausta eri tavalla pisarassa kulkevien valonsäteiden välisistä vaihe-eroista, mihin interferenssi viittaa.

Sen sijaan interferenssikaaret, kuten nimestäkin ovela mies (tai nainen) voisi rohkean arvauksen tehdä, ovat interferenssi-ilmiön tuotetta. Ikävä kyllä en ole perehtynyt kovin hyvin tähän puoleen, joten joudun tekemään koulutetun arvauksen. Sanoisin, että interferenssikaaret näkyvät sitä paremmin, mitä kapeampi on kokojakauma. Toisin sanoen, jos pisarat ovat kaikki samankokoisia (ja täysin pallomaisia), interferenssikaarien olettaisi olla selvimmillään. Pisaran koko (tai jakauman tapauksessa efektiivinen koko, tässä tapauksessa se koko joka sirottaa voimakkaimmin) itsessään vaikuttaa siihen miten kaukana toisistaan interferenssikaaret ovat.

Periaatteessa "yksinkertainen" Mie-sirontamalli sisältää vesipallon sironnan tarkan ratkaisun; siinä on mukana niin geometrisen optiikan osuus kuin vaihe-erotkin, ja lisäksi vielä muitakin tekijöitä, kuten pinta-aaltoja ja muuta eksoottista. Mie-mallilla voisi siis periaatteessa tutkia, voiko joissakin olosuhteissa interferenssikaaret olla voimakkaampia kuin pääsateenkaari, jos sadekenttä ja valaistus ovat homogeenisia. Valitettavasti moisen simulaation tekeminen veisi jonkin verran aikaa, niin tekijältä kuin tietokoneeltakin. Oma vaikkaukseni on se, että pääsateenkaari on aina voimakkain, eli Mr. Riikosen havainto selittyisi epähomogeenisilla olosuhteilla pääsateenkaaren ja interferenssikaarien kohdilla. Joka tapauksessa kirkkaat ja selvät interferenssikaaret ymmärtääkseni aina liittyvät tilanteisiin, joissa kokojakauma on hyvin kapea, toisin sanoen suurin osa sironneesta valosta tulee lähes samankokoisista pisaroista.

Jos jotakuta kiinnostaa tutkia asiaa, niin Mie-koodin saa minulta. Ei ole kummoinen onjelmanpätkä. (vaatii fortran-kääntäjän).  

> Sen verran noita kaari on kuitenkin tullut katseltua, että on noissa
> väreissä, kirkkauksissa ja jopa interferenssikaarien paikoissa
> eroja kaaresta toiseen. Pitäisikin joskus seurailla noita kaaria
> tarkemmin ja kuvata ja panna merkille näitä yksityiskohtia.

Minnaertin kirjassa on muistaakseni joitakin empiirisiä kaavoja esim. pisarakoon selvittämiseksi, ainakin kehiin liittyen, mahdollisesti myös interferenssikaariin liittyen. Vilkaiskoon ken jaksaa. :-)

/TN