Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (jarmom_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 31.07.2000



Tervehdys,

Allekirjoittanut oli aamulla kuvaamassa tänäaamuista osittaista auringonpimennystä Oulujärven rannalla. Onnekseni koillinen horisontti on ,selkeä. Täällä Säräisniemellä aurinko sattui nousemaan juuri, kun pimennys oli maksimissaan, paikka kun sattuu sijaitsemaan lähes täsmälleen Tähdet 2000 kirjassa olevan kartan linjalla B.

Itse auringonpimennyksestä ei sen enempää, mutta se aikaan sai hauskan havainnon: kaksi vihreää välähdystä. Horisontista kohosi ensin kolmion muotoinen auringon "sarvi". Sarvessa oli lievää refraktioefektiä näkyvissä.

Noin klo 04.10, kun sarvi oli noussut jo jonkin aikaan, ilmestyi sen kärjen yläpuolelle kirkkaanvihreä "liekki". Vihreä väläys oli todellakin liekin muotoinen. Liekki tai kuten Minnaertissa sanotaan, varsinainen vihreä säde, näkyi hetken kunnes nouseva sarvi sulautui siihen. Samoihin aikoihin vähän matkaa vasemmalta nousi toinen "sarvi". Kun sarven kärki nousi jonkin verran horisontista, ilmestyi myös sen yläpuolelle hyvin lyhyeksi ajaksi myös vihreä pallukka. Tämä jälkimmäinen vihreä väläys oli varsin heikko ja nopea, mutta ensimmäinen oli varsin hieno ja kesti noin 2-3 sekuntia. Kuvasin auringonnousua 800mm telellä, mutta en tiedä ehdinkö saamaan kunnon kuvaa tuosta "liekistä" ennenkuin saan kuvat. Se kun pääsi vähän yllättämään kesken kuvan rajaamisen. Vähän myöhemmin sarvet yhdistyivät Kuun noustua horisontin yläpuolelle auringon alareunan ollessa vielä horisontin alapuolella.

Havaintopaikalla aurinko nousi metsähorisontista, joka oli Oulujärven Niskanselän vastaranta noin 8 kilometrin päässä. Vihreät väläykset kuitenkin näkyivät selvästi horisontin ja metsäreunan yläpuolella olleessa refraktiokerroksessa, ei siis varsinaisessa horisontissa.

Oli se auringonpimennyskin ihan siisti, varsinkin kun se tapahtui auringon noustessa. Aivan loppuun en pystynyt pimennystä seuraamaan, vaan aurinko meni pilvilautan taakse vähän ennen viittä.

Jarmo

|====================

| Jarmo Moilanen
| Säräisniementie 250
| 91760 Säräisniemi
|====================