Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Makela (Veikko.Makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 20.03.2000



Tässä muutama viikko takaperin Leponiemen Timo oli lähettänyt Pekkolan Markolle ohiesen uutistiedotteen. Teksti joutui minulle, kun laadin toukokuun alussa ilmestyvään T+a:han tähtitaivaspalstaa.

En sitten osaa sanoa, miten Mayonin purkaus tulee globaalisti vaikuttamaan, mutta kannattaisi ehkä olla ilmakehäporukassa varuillaan. Kun vuonna 1991 Pinatubon tulivuori purkautui muistaakseni kesäkuussa (?), niin enismmäisen epävarmat merkit nähtiin jo heinäkuun lopulla, ja varmuudella tulivuorituhkasta aiheutuvat ilmiöt iskivät elokuun lopulla siis pari kuukautta myöhemmin.

-VeikkoM-

Tässä STT:n uutinen. Eikös tämä tiedä paranevia valoilmiömahdollisuuksia, kuten yöpilviä ja värikkäitä auringonlaskuja?? Timo Leponiemi

Filippiinien tulivuorenpurkaus saattaa aiheuttaa ilmaston viilenemistä Singapore, 6..3. (STT-Reuters)

Tulivuori Mayonin 24. helmikuuta Filippiineillä käynnistyneet purkaukset saattavat aiheuttaa ilmaston lyhytaikaista viilenemistä.

-.Odotamme lämpötilan laskevan kahden kolmen kuukauden kuluessa
maailmanlaajuisesti muutamalla asteen kymmenyksellä, sanoo tohtori Jean Palutikof Britannian East Anglian yliopistosta. Syynä viilenemiseen on, että tulivuoresta purkautuva pöly nousee ilmakehän yläosaan muodostaen siellä verhon, joka estää osaa auringon lämmöstä pääsemästä maahan.

Muutaman asteen kymmenyksen lämpötilamuutos kuulostaa vähäiseltä, mutta paljon puhuttu ilmaston lämpeneminen on maailmanlaajuisesti noin 0,7 astetta vuodessa, Palutikof muistuttaa. Viilenemisessä odotetaan suuria paikallisia eroja riippuen pölyn liikkeistä, mikä puolestaan riippuu tuulten suunnasta.

Edellisen kerran tulivuorenpurkaus vaikutti maailman lämpötiloihin viilentävästi vuonna 1991, kun Pinatubon tulivuori purkautui rajusti Filippiineillä. Pinatubo syöksi kiviä ja tuhkaa jopa 20 kilometrin korkeuteen, kun taas Mayonin purkauksen korkeus on ollut vain 13 kilometriä. Tämän vuoksi Mayonin purkauksen vaikutus jäänee heikommaksi kuin Pinatubon.

Purkauksen viilentävä vaikutus jää lyhytaikaiseksi.

-.Tulivuorenpurkaukset eivät vaikuta pitkäkestoisiin
ilmastomuutoksiin, sanoo meteorologi Robert Fawcett Australian ilmatieteen laitokselta.
----- End forwarded message -----