Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Timo Nousiainen (tpnousia_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 06.07.1998



Hei.

Ei-pallomaisilla sadepisaroilla tehdyt sadepisarasimulaatiot viittaavat siihen, että pisaroiden ilmanvastuksesta aiheutuva litistyminen saattaisi aiheuttaa silminnähtävän, toistaiseksi luonnossa havaitsemattoman (tietääkseni) sateenkaari-ilmiön. Ilmiö näyttäisi näkyvän parhaiten kun aurinko on hyvin korkealla (40-50 astetta optimaalinen), joten tämän kesän osalta parhaat mahdollisuudet ilmiön metsästämiseen taitavat olla ohi, mutta kaipa sitä voisi silti pitää silmällä.

Kyseessä oleva ilmiö näkyy itse asiassa maata vasten, noin 90 astetta auringon alapuolella. Kaari on reunoiltaan alaspäin kaareutuva ja voinee olla periaatteessa useita kymmeniä asteita pitkä, ainakin simulaatioissa. Jos sen siis meinaa luonnossa bongata, pitänee olla varsin poikkeuksellinen havaintopaikka (ehkäpä Mr. Riikonenkin voisi pitää silmänsä auki vuoristossa rymytessään :-). Siitä miltä ilmiö näyttää en osaa kovin hyvin sanoa, mutta veikkaisin sen olevan valkea diffuusi kaari, jos se ylipäätään näkyy. Simulaatioissa kaari näkyi hyvin jos pisaroilla ei ollut lainkaan kokojakaumaa, mutta kokohaitarin levitessä ilmiö heikkeni nopeasti. Tämä johtuu siitä, että erikokoiset pisarat litistyvät eri tavalla ja aiheuttavat kaaren eri paikkaan. Luonnossa kokojakaumat vaihtelevat suuresti, joten ilmiön näkymisestä ei simulaatioiden pohjalta voi sanoa mitään lopullista.

Jos siis sattuu olemaan sopivalla havaintopaikalla, kannattaa pitää silmänsä auki - toistaiseksi yhtään sateenkaarta ei ole nimetty henkilön mukaan :-) Jo pelkkien valonvälähdysten havaitseminen läheltä kulkevista pisaroista voisi olla mielenkiintoista, vaikka tuskin ne sellaisenaan todistavat mitään ilmiön olemassaolosta - pisaroiden värähtelyt kun varmasti aiheuttavat satunnaisia välähdyksiä monestakin suunnasta. Jos jotain näkee, niin kuva olisi kiva. Siis valokuva, ja mielellään laajakulma-sellainen. Jos sopivan havaintopaikan yhyttää, kannattaa varmasti seurata tilannetta pidempäänkin, pisarakokojakaumat nimittäin vaihtelevat nopeasti sekä paikallisesti että ajallisesti. Kaari saattaa siis ilmestyä näkyviin esimerkiksi muutamaksi sekunniksi. Voi myös olla että simulaatioissa käytetyt pisarat eivät vastaa luonnossa esiintyviä ja mitään kaarta ei ole edes olemassa, mutta pisarat kyllä mallitettiin parhaan saatavilla olevan tiedon avulla. Havainto (ja valokuva) kaaresta luonnollisesti poistaisi kaikki epäilykset.

Kuurosateisia kesäpäiviä toivotellen,

         Timo Nousiainen