Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Teemu Ohman (tohman_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 23.01.1998


Päivää kaikille.

Eilen posti kiikutti mulle Ilmakehä ja sää -opuksen. Aloitin tietysti lukemisen mielenkiintoisimmasta päästä, eli valoilmiöistä. Pari kohtaa jäi mietityttämään.

Tämä voi jostakusta tuntua ihan turhalta terminologiselta hiustenhalkomiselta, mutta minusta olisi mukava tietää, kuinka sanoja rusko- ja hämäränsäde pitäisi oikein käyttää. Lähinnä itsekseni olen kutsunut kaikkia Auringon laskun jälkeen (tai tietysti vastaavasti ennen nousua) näkyviä valoisia säteitä ruskosäteiksi, ja varjoja hämäränsäteiksi. Mikäli kirjan terminologia kuitenkin on "oikea", olen mä valehdellut itselleni. Hämäränsäteet olisivatkin purppuravalossa näkyviä varjoja, ja ruskosäteet joko valoja tai varjoja, kunhan ne vaan näkyvät muualla kuin purppuravalossa. Hämäränsädekuvasta (15.9) ja kuvatekstistä päätellen taas tilanne ei välttämättä olekaan ihan näin yksinkertainen. Meikäläisen mielestä ainakin on lisäksi hiukan vaikea sanoa, milloin varsinainen purppuravalo alkaa näkyä, hämärän värit kun kuitenkin enimmäkseen vaihettuvat toisikseen ilman selviä rajoja, joten myös valinta rusko-/hämäränsäde on kirjan mukaisia määritelmiä käyttäen vähän hankalaa. Siis kertokaapa, mitä pitäisi kutsua rusko-, ja mitä hämäränsäteeksi?

Toinen juttu, mikä herätti kummeksuntaa, on yöpilvien polarisaatio. Käytännön havaitsemisen kannalta kirjan juttu sanoessaan, että yökkösten kirkkaus filtteria pyörittelemällä muuttuisi, on joka tapauksessa täysin harhaanjohtava, sillä tavalliset pilvethän polasuotimella saa taivaasta erotettua, yökköset taas tummuvat ja kirkastuvat samaan tahtiin kuin taivas. Onko yöpilvien valo todella polaroitunutta, ja jos on, niin onko sitä mahdollista missään oloissa kotikonstein erottaa taivaan polarisaatiosta?


		Teemu Öhman			"God bless John Wayne"
	     Tirolintie 2A 605				-Kinky Friedman
		90530 Oulu
	    	  Finland
			
		08-5507168
	tohman_at_mail.student.oulu.fi

*************************************************************************