Ursa   Viestintä   Listat   ilmakeha-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

ilmakeha-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä ilmakeha-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jari Piikki (jari.piikki_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 16.10.1997



Terve taas toisissa merkeissä!

Pistän näitä tulevia Umi-juttuja myös tänne listalle. Veden pinnalla levissä on näkynyt mielestäni värikkäimmät valoilmiöt, mitä olen luonnossa nähnyt. Viime vuoden havaintojen (Markkanen, Vajanto, Savolainen) lisäksi tänä kesänä löytyi uudentyyppisiä värejä. Veden pinnalla hehkuivat kaikki spektrin värit laajalla alueella. Herää kysymys miksi ne on huomattu vasta nyt. Yksi syy voi olla se, ettei niitä ole esiintynyt aikaisemmin. Viime kesä oli levien kannalta erittäin hyvä. Silti täytyy ihmetellä, että vielä löytyy tällaisia tutkimattomia valoilmiöitä. Olen ollut yhteydessä useisiin levätutkijoihin ja etsinyt alan kirjallisuutta. Ilmiö ei ole täysin tuntematon, mutta vähän tunnettu. Muutama tutkija on tiennyt, että tällaisia voi esiintyä, samoin kirjallisuudessa on mainittu, että levät voivat aiheuttaa värillisen kalvon veden pinnalle, mutta se tarkoittaa ilmeisesti itse levän värillisyyttä, ei valon aiheuttamia spektrin värejä. Havaitut valoilmiöt ovat siis ilmeisesti täysin tutkimattomia ja uusia havaintoja. Pidänkin näitä löytöjä ainakin valoilmiöpiireissä aivan siitepölykehien veroisena sensaationa, josta pitää alkaa levittää tietoa valoilmiöjulkaisuihin. Värit syntyvät vedenpinnalla kalvossa (ns. neustonkalvo), joka koostuu pienistä (n.3-5 m) levähiukkasista. On myös mahdollista, että värit syntyvät levien sisällä olevissa rasvapalloissa. Joka tapauksessa kyse ei ole vesipisaroista eikä levien omasta väristä tai interferenssistä jossakin kalvossa, vaan värien syntyyn tarvitaan samankokoisia hiukkasia, joissa tapahtuu diffraktio.

Yhteistä levistä tehdyille havainnoille on se, että ne esiintyvät lammikoissa, jotka ovat melko pieniä, ja joissa ei ole veden virtausta. Värit tulivat näkyviin selvästi auringon ollessa lähellä horisonttia. Kirkkonummella valoilmiöt näkyivät vain yhtenä päivänä. Juvalla taas leviä oli useita viikkoja ja värit aina näkyvissä. Viime vuonna havaituista ilmiöistä jäi selvittämättä Joukon ja Kristan havainto, joka näkyi onneksi samanlaisena myös tänä vuonna. Tällä kertaa vedestä saatiin näyte tutkittavaksi asti. Myös muista havainnoista saatiin näytteet tutkittavaksi. Kaikissa tutkituissa kolmessa tapauksessa levät ovat erilaisia, ja myöskin valoilmiöt. Kirkkonummen ilmiöt on käyty läpi jo viime vuonna, mutta tässä vielä lyhyesti mitä näkyi:

Auringon kuvajaisen ympärillä
- huippuvärikäs kaksoiskehä, jossa kirkastumat kuin männyn
siitepölykehässä
- 5 värikästä vaakasuoraa kaarta (kuin alahorisonttirenkaita)

  • n. 22 asteen päässä molemmilla puolilla kirkastumat kaarissa (kuin alasivuauringot)

Auringon vastapisteen ympärillä
- värikkäät ellipsimäiset kaaret (kuin gloria)

  • väritön vaakasuora kaari
  • n. 25 asteen päässä molemmin puolin pystysuorat kirkastumat (kuin sateenkaari)

Näytteet tutki Suomen Ympäristökeskuksessa Liisa Lepistö. 3.8. näytteessä oli seuraavia siimallisia leväsoluja kooltaan 3-5 m: Tarttumaleviä: Chrysochromulina- ja Pavlova-lajit, Kultaleviä: Chromulina- ja Uroglena-lajit sekä mahdollisesti Prasinophyceae-luokasta Scourfieldia ja Nephroselmis. Kuvat löytyvät esim. Toini Tikkasen Kasviplanktonoppaasta tai seuraavasta UMista. Näistä sitten vain valitaan sopivin ilmiön aiheuttaja. Se ei kuitenkaan ole kovin yksinkertainen tehtävä. Ilmiöiden säännöllisyys ja monimutkaisuus viittaavat siihen, että levien pitäisi olla hyvin orientoituneita. Eräät levät suuntautuvatkin auringon suunnan mukaan tai nousevat pintaan tiettyyn aikaan päivästä. Pitäisi vielä löytää joku, joka tietäisi paljon neustonkalvon rakenteesta.

Eero Savolainen on ollut avuksi leviä ja kirjallisuutta tutkittaessa. Hän myös muistaakseni epäili siitepölykehien löydyttyä, että levissäkin voisi esiintyä värejä. Näinpä sitten kävikin. Eero havaitsi uudentyyppisen kehäilmiön 25.7. Hirvensalmella tehdyssä havainnossa näkyi auringon kuvajaisen kohdalla vaakatasossa leventynyt kehä ja sen yläpuolella vielä kaksi ja alapuolella yksi värivyöhyke. Sivuilla ei värejä ollut. Auringon vastapuolelta ei ole havaintoa. Kehien värit: valkea-oranssi, sininen- vihreä-keltainen-oranssi-punainen, vihreä-punainen. Auringon korkeus havaintohetkellä noin 8 . Tutkitusta näytteestä löytyi Uroglena kultalevää ja sinilevä- (Cyanonephron, Snowella) ja viherlevä- (Pediastrum, Coelastrum, Scenedesmus) yhdyskuntia, joiden halkaisija 10-20 m. Havaintopaikka oli tiellä järvestä erotettu pieni lampi.

Myös Juvalta löytyi levälampi luonnonkuvaaja Teuvo Savolaisen otettua asian puheeksi. Kävin siellä muutamana aamuna ja aina ilmiöt olivat vähän erilaisia levien paikasta riippuen. Parasta havaintoaikaa oli aamulla klo 6.30-7.30. Parhaat hetket saattoivat kestää vain muutamia minuutteja auringon noustua metsän yläpuolelle. Sen jälkeen tuuli hajotti levälautat, jotka olivat yöllä syntyneet. Värit näkyivät hyvin vain, kun niiden takana oli heijastus taustalla olevasta metsästä, taivaan heijastus vedessä oli liian kirkas. Ilmiö nähtiin suolammessa, joka oli suurempi kuin muissa havainnoissa. Spektrin värit näkyivät monikertaisina vaakasuorina raitoina jo ennen kuin aurinko edes oli noussut. Värit näkyivät erittäin selvinä ja eri suunnista riittävän pienestä kulmasta katsottuna ja liikkuivat havaitsijan mukana kyykistyttäessä. Ihmeellistä! Värivyöhykkeitä erottui ainakin kolme. Vastarannalta lähtien olivat värit seuraavat valkea-oranssi-punainen, violetti-sininen-vihreä-keltainen-punainen, vihreä-punainen. Vyöhykkeet näkyivät muutaman asteen kulmassa. Kun aurinko tuli näkyviin n.9 korkeudella, syttyivät värit uskomattomaan loistoon. Kuvajaisen ympärille ilmestyivät kehät, jotka olivat samantapaiset kuin Eeron havainnossa. Levää oli melko pieninä lauttoina lammella aina eri puolilla ja vasta useana aamuna tehdyistä havainnoista kävi ilmi kehien muoto ja se, että niissä oli kirkastumia. Auringon kuvajaisen ympärillä oli vaakatasossa leventynyt kehä ja ulompana monta värivyöhykettä kuvajaisen ylä- ja alapuolella. Värit olivat kirkkaimmat mitä olen luonnossa nähnyt. Värit kuvajaisesta ulos päin: valkea- oranssi, sininen-vihreä-keltainen-oranssi-punainen, vihreä-punainen, vihreä-violetti-oranssi-valkoinen. Etenkin vihreä saattoi olla erittäin kirkas ja joskus vaalean vihreä. Ensimmäisestä tutkitusta näytteestä löytyi seuraavaa: Chrysococcus- ja Pseudopedinella -kultaleviä ja viherleväyhdyskuntia ja toisesta runsaasti Botryococcus- viherlevän korvasienimäisiä yhdyskuntia. Solujen sisällä on öljymäisiä yhteyttämistuotteita, joiden avulla levä kohoaa veden pinnalle kellertäväksi "pölyksi". Tämä sopii hyvin havaintoihin ja botryococcus lieneekin ilmiön syy. Tämä on tässä vaiheessa ainoa melko varmasti selvinnyt tapaus. Jos teille tulee joitakin ideoita tai selitysmalleja näistä ilmiöistä, tai tunnette jonkun, joka on asiantuntija, ottakaa ihmeessä yhteyttä.

Jari P.