Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

havaintotornit-l@ursa.fi

viestiarkisto

Tämä havaintotornit-l@ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

Kirjoittajan mukaan: Veijo Kallio (veijokallio_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 25.02.2008



13.-14.2 -08 välisenä yönä kuvasin kahta Leijonan - Bereniken hiusten välimaastossa lymyävää Neo-asteroidia 2008 CN1 ja 2008 AE.
(Oikeastaan tarkoitukseni oli alunperin havannoida asteroidia 2007
TU24, mutta en onistunut paikallistamaan sitä jostain syystä). Tein kuvista myöhemmin astrometriset mittaukset, jotka lähetin MPC:lle. Tuntuivat olleen aivan kelvollisia mittaustuloksia, sillä parin päivän kulttua ne näkyivät jo Neodys -sivuilla ja reunimmaisessa "used"-sarakkeessa luki:yes
http://newton.dm.unipi.it/cgi-bin/neodys/neoibo?sites:A70;obs;1;200 Samalla hyväksyttyjen NEO -asteroidihavintojeni kokonaismäärä on jo 205 eli 200 raja on nyt ylitetty ! Työtuntien määrää on vaikea arvioida, sillä jo yhden huolellisen mittauksen tekeminen vie aikansa. Viimeksi kuvamistani asteroideista 2008 CN1 oli yllättävän kirkas
(15.5 mag) ja se liikkui kohtalaisen nopeasti vajaan 19 Kuun
etäisyydellä Maasta. 2008 AE sen sijaan oli vain 17.2 mag. ja se liikkui tähtien suhteen hitaasti. Molempien kappaleiden läpimitoiksi arvioidaan muutamia satoja metrejä.
Näyttääpä viime aikoina (=vuosina) Suomesta lähetettyjen NEO -havaintojen määrä pysyneen melko vähäisenä, toivottavasti tilanteeseen tulee kohennusta tänä vuonna. Ei muuta kuin observatoriokoodia hankkimaan ja havainnoimaan, laitteistosta se ei monella ainakaan ole kiinni !

Veijo Kallio
Snowriver Observatory
A70, Lumijoki