Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

havaintotornit-l@ursa.fi

viestiarkisto

Tämä havaintotornit-l@ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

Kirjoittajan mukaan: Veikko Mäkelä (Veikko.Makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 15.01.2007



Hei!

Olin eilen seuraamassa Tieteen päivien viimeistä luentopäivää. Yhdessä keskipäivän sessioista "Matematiikka näkee sen mitä silmä ei" käsiteltiin ns. inversio-ongelmia.

(Inversio- ja käänteisongelmissa pyritään selvittämään tuntemattoman  kappaleen tai ilmiön fysikaalisia ongelmia vain sen ulkopuolelta  mitattavista suureista. Usein voidaan puhua vaikeasti havaittavien asioiden havaintojen tulkinnasta).

Mainitussa sessiossa Mikko Kaasalainen kertoi asteroidien muodon tulkinnasta valokäyrähavaintojen perusteella otsikolla "Matematiikka tekee pienestä kaukoputkesta maailman suurimman". Kaasalainen muisti useampaankin kertaan mainita, että laskennallinen  mahdollistaa myös harrastajille mahdollisuuden tehdä suhteellisen  pienillä teleskoopeilla tutkimusta, joilla päästään havaintoja tulkitsemalla samanlaisiin tuloksiin kuin esim. suorakuvausmenetelmillä Keck-teleskoopilla.

Kaasalainen painotti myös harrastajien kykyä ajalliseen joustavuuteen, siinä missä ammattilainen joutuu hakemaan aikaa johonkin observatorioon. Vaikka tulevina vuosina suuren Survey-tyyppiset havainto-ohjelma maailmalla tulevat mullistamaan myös pikkuplaneettatutkimusta,  niin niiden merkitys on ennen kaikkea seuloa mielenkiintoiset  kohteet tarkempaan havainnointiin. Kartoitusprojekteissa  voidaan saada muutamassa vuodessa satakunta havaintopistettä. Näillä voidaan toki jo määrittää periodi.

Kyseinen esitelmä (ja muut inversiosession luennot) on katseltavissa  verkkovideona osoitteesta
http://video.helsinki.fi/Arkisto/tallenne.php?ID=19487 Kaasalaisen esitys on poikkeavasti keskimmäisenä Erkki Somersalon luennon jälkeen.

-VeikkoM-