Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

havaintotornit-l@ursa.fi

viestiarkisto

Tämä havaintotornit-l@ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

Kirjoittajan mukaan: Arto.Oksanen_at_hidden_email_address.net
Päiväyksen mukaan: 14.01.2007



Onneksi olkoon uuden kaukoputken johdosta! Kuinkas kaksi jalustaa toimivat saman kuvun alla, eikös ne tule toistensa eteen?  

Tuollaisella 40 cm putkella tekee jo kummasti tieteellistäkin työtä, kuten mm. Nyrölän 16-tuumaisella Meadella on osoitettu. Aktiivihavaitsijoista on aina pulaa ja taivaalla on yleensä havaintoja kaipaavia kohteita. Tälläkin hetkellä on havaintopyyntöjä tullut mm. harvoin purkautuvasta kääpiönovasta ja epätavallisen kirkkaana loistavasta kvasaarista. Olikos teillä CCD-kamera? Voin auttaa fotometristen suotimien hankinnassa, jos havaintotoiminta kiinnostaa.  

arto

--
Arto Oksanen             arto.oksanen at jklsirius.fi
Jyväskylän Sirius ry, Kyllikinkatu 1, 40100 Jyväskylä
Puh: 040-5659438                     Fax: 014-4157803  

.


________________________________

	From: owner-kerho-l_at_ursa.fi [mailto:owner-kerho-l_at_ursa.fi] On Behalf Of Marko Kämäräinen
	Sent: 14. tammikuuta 2007 13:14
	To: kerho-l_at_ursa.fi
	Subject: [kerho-l] Meade 16"
	
	
	Hei,
	ajattelin kerholistalla kertoa Lahden Ursan tähtitornin kuulumiset. Saimme eilen 13.1. asennettua Pirttiharjun tornille Meade 16" LX200 GPS-SMT teleskoopin. Putki on kiinteällä
	omalla metalli jalustalla pultattu tornin ylös. Jalusta on ekvatoriaalisella pystytyksellä. Kaukoputkella on takanapäin vain 70 käyttötuntia joten se on melko uusi vielä. Ihme ja kumma että GPS toimii tornin ylhäällä hyvin. Tornin kupu on 6,5 metriä halkaisijaltaan ja on 35 metriä korkea.
	
	Edellinen Väisälä refraktori laitteisto palveli hyvin 43 vuotta, mutta nyt olemme saaneet uuden pääinstrumentin. Väisälän laitteisto jätettiin ennalleen ja silti tornin ylhäällä riitti tilaa vaikka uusi jalusta tuli sinne. Tietojemme mukaan laite on lähes virheetön ja on pelannut moitteetomasti. Tiettävästi Suomessa on yhteensä kolme Meade 16" LX200 GPS kaukoputkea. Kaikki nykyään yhdistysten käytössä.
	
	tv. Marko Kämäräinen