Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

havaintotornit-l@ursa.fi

viestiarkisto

Tämä havaintotornit-l@ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

Kirjoittajan mukaan: Marko Myllyniemi (tiedotus_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 06.04.2005



Tähtisuon observatorio - väliaikaraportti

Katsoimme aiheelliseksi raportoida lyhyesti Lakeuden Ursan Tähtisuon observatorion rakennustöiden edistymisestä (etenkin kun Laitepäivien tilaisuudessa meiltä ei ollut edustajaa samaan aikaan olleen kevätkokouksen vuoksi).

Tällä hetkellä tilanne Tähtisuolla on se, että lumet ovat sulaneet talven jäljiltä ja rakennuskausi on periaatteessa mahdollista aloittaa.

Syksyllähän alueella saatiin tehtyä pysäköintialueet, minkä lisäksi tornirakennuksesta valmistuivat keskipilarin ankkurilaatta, keskipilari sekä kivijalan anturat, jotka ovat nyt talven aikana saaneet "asettua" aloilleen rauhassa.

Vieraspysäköinti on saanut jatkoa kevättalven aikana ja on nyt tuplasti suurempi kuin syksyllä (arvioiden mukaan mahtuu noin 100 henkilöautoa). Pysäköintialueen jatkamisen on mahdollistanut yhdysvesijohdon rakentaminen välillä Seinäjoki-Peräseinäjoki, josta jäävä maa-ainekset vesipiiri ystävällisesti on halunnut kuljettaa mahdollisimman lähelle eli tässä tapauksessa Tähtisuolle (harmi sinänsä, ettei tämä tilaisuus ollut syksyllä käytettävissä, jolloin olisimme säästäneet pitkän pennin).

Kuluvan vuoden aikana toteutettavaa

Kivijalka todennäköisesti rakennettaneen elementeistä ja niistä on jätetty tarjouspyynnöt. Mahdollista on myös kivijalan valaminen. Kivijalan korkeus tulee olemaan noin 3 metriä eli käsittää käytännössä tähtitornin ensimmäisen kerroksen (päädyimme järjestelyyn ilkivallan ym. seikkojen ehkäisemiseksi). Projektipäällikkö Mikko Vuorenmaa arvioi, että tähtitornin kivijalka saataisiin paikalleen huhtikuun lopussa tai viimeistään toukokuun alussa.

Toinen kerros ja havaintokerroksen alaosa muodostuu hirsikehikosta, joka saataneen paikoilleen kesä-heinäkuussa. Tavoite on, että kupoli voitaisiin nostaa paikoilleen jo elokuun loppuun mennessä, mutta viimeistään syyskuun aikana.

Tähtitornin kupolin runko on tilattu ja tulee olemaan perinteinen puolipallo, halkaisija noin 6 metriä. Luukut ovat sivuille avautuvaa mallia. Rungon kattaminen tapahtunee kesän aikana. Tämän jälkeen päästäneen sisätöihin.

Aputorni

Tähtisuolle on tarkoitus pystyttää myös pienempi aputähtitorni varsinaisen päätornihankkeen ulkopuolisena projektina, mahdollisuuksien mukaan jo tulevan kesän aikana (silloin kun päätornin rakentamisessa on luovia
"taukoja"). Pienemmän tornin kupolihan meillä onkin valmiina (joskin kaipaa
pientä kunnostusta) ja on mallia pyramidi.

Laitteista

Suunnitelmissa on edelleen hankkia observatorion päähavaintovälineeksi 14" Meade LX200GPS Schmidt-Cassegrain-teleskooppi. Teleskoopin ja lisätarvikkeiden hankkimiseksi tullaan jälleen tänä vuonna anomaan avustusta Wihurin rahastolta.

Toiseen torniin kunnostetaan tulevan kesän aikana Seinäjoen kaupungin omistama TwinScope -kaksoisteleskooppi (40 cm peili- ja 20 cm linssiputki samassa rungossa), joka ainakin yhdistyksen sisällä tunnetaan paremmin
"Kapasen putkena". Suurin työ lienee moottoreiden ja niiden
ohjausjärjestelmien uudistamisessa (mm. seuranta olisi ajanmukaistettava tietokoneella ohjattavaksi).

Lisätietoa

Tähtisuon observatorion edistymistä kuvin ja pienin uutispätkin voi jälleen seurata huhtikuun loppupuolelta lähtien osoitteessa http://www.ursa.fi/yhd/lakeus/torni/. Luonnollisesti myös tänne pyritään laittamaan väliaikatietoa hankkeen edistymisestä.

Terveisin
Marko Myllyniemi
Lakeuden Ursa ry.
Havaintoryhmä
marko.myllyniemi_at_astronetti.com