Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Kai Hämäläinen (kai.o.hamalainen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 06.11.2005


> Ja eikös myös vanha kunnon Minnaert maininnut tästä jotain?

s. 186

Itse olen havainnut tätä "kaksoisilmäkehää" useammin kuin kerran kahdessa eri yhteydessä: ulkkona illalla pimeässä käytännössä joka katulamppu tekee jonkinlaisen kehän silmään, mutta valon lähteen luonteesta johtuen sitä ei voi kehua kovin värikkääksi kehäksi.

Paras ja värikkäin efekti tulee kuitenkin auringon valosta, mutta oleellista on että pupillit ovat suuret, siksi monet näkee näitä aamuisin herättyään kun verhot ovat ikkunoissa mutta auringon suoraa valoa pääsee jostain (esim. ns. bambuverhon välistä) sen verran että huone on kuitenkin yleisesti ottaen hämärä. Kun pupiilit sopeutuvat hereillä oloon, kehä katoaa saman tien. Siis taustan mitä vasten katsoo pitää olla tumma ja pupillien suuret ja kirkas pistemäinen valonlähde tietysti samassa yhteydessä.

Ilmiö syntyy silmän nesteissä, joita on esitelty mm. Kill Bill vol.2 elokuvassa päähenkilön varpaiden väliin sijoitettuna.

-kh