Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (moilanja_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 10.08.2005



> Terve, porukat.
>
> > Uskon, ettei pinoamiset yms. muuta tilastotuloksia kovinkaan paljon.
>
> Tähän sellainen pieni lisäkommentti, että kun meillä otoskoko on surkean
> pieni, ja esmes Riikonen veti keväällä ysejä pinoamalla rupusista
> näytelmistä harva se päivä, siin kyllähän se tilastoja kiistatta
> vääristää. Tosin Riikonen nyt ei kaikkea havaitse, joten miehenhän voi
> häiriötekijänä suodattaa pois... ;)
>
> Teemu

Terveterve,

Juu. Ja sen lisäksi, jos Riikonen alkaisi kuvata taivasta säännöllisesti, niin silloin ehkä kakskakkosia alkaisi kertyä enemmän kuin normaalisti tilanteissa, joissa niitä ei visuaalisesti hahmota vielä.

Toisaalta, eräät halot, esim. juuri 9r, ovat visuaalisesti hemmetin vaikea muutenkin, joten sen tilasto on varmaan vääristynyt jo visuaalihavaintojen pohjaltakin.

Sama vika meillä on kuitenkin kuun halojen suhteen. Aikavalotetuista kuvista näkee 9r:n helpommin. Tosin, pinaminen on hiukan eri asia, joten tiedä sitten.

En usko, että pinamisesta tulee kovin laajasti käytetty havaintotapa, joten jos kunnon esiintymistilastoja halutaan tehdä, silloin pinoamiset joutuu jättämään pois.

Mutta kun katsotaan kuinka paljon harvinaisia haloja nähdään, minusta silloin kaikki keinot ovat sallittuja. En sitten osaa sanoa, mitä sellainen tilasto loppujen lopuksi kertoo.

Ja entäs sitten, kun porukat alkavat käyttämään automatisoituja kuvausmenetelmiä? Viime keväänä minun tulipallokameran kuviin tarttui joitain kuun haloja, vaikka itse vetelin sikeitä sisällä...

Täysin automatisoidun halohavaintokameran tulokset olisi ehkä itse asiassa kaikkein tilastokelpoisimmat (jos kamera seuraa aurinkoa ja kuuta). Kuvista voisi laskea esim. kokonaiskestot yms. todelliset esiintymistiheydet. Automatisoituihin tietokonepohjaiseen järjestelmään kuin voisi ohjelmoida pinoamisen automaattiseksi toiminnoksi esim. suoraan 5 sekunnin videokuvasta puolen minuutin välein...

Esim. minun käyttämä ohjelma tekee havaitsemistaan liikkuvista kohdista ensinnäkin videon-tiedoston, ns. hit-mask tiedoston jossa näkyy värillä havaittu liike, erään toisen ohjelman itsensä käyttämän kuvatiedoston sekä ns. peakhold-kuvan, joka on tientynlainen aikavalotus. Eräät toiset ohjelmat (esim. astrovideo vai mikä se olikaan...) tekee lennosta pinoamisen kaltaisen toimenpiteet. Ne upeat T&Assakin näkyneet web-kameralla otetut terävät kuvat esim. Jupiterista yms. planeetoista on tehty pinoamalla...

Toki, jos halutaan saivarrella pinoamisen vaikutuksella tilastoihin, niin vääristäähän se tietysti tilastoja. Periaatteessa pinoamisista pitäisi laskea ihan omat tilastot. Visuaalihavaintojen ja yksittäisten valokuvien pohjalta tehdyt tilastot on kuitenkin ne, joilla on enemmän merkitystä.

Näkymättömien ysien kaivamisella on enemmänkin tutkimuksellista merkitystä.

Jarmo

...................................................................
Luukku Plus paketilla pääset eroon tila- ja turvallisuusongelmista. Hanki Luukku Plus ja helpotat elämääsi. http://www.mtv3.fi/luukku