Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Ismo Luukkonen (Ismo.Luukkonen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 14.07.2005



hei

Ylemmäksi Lowitziksi tuota itsekin arvailin. Hauska että tärppäsi. Ja ennenkuin joku keksii, niin tulkoon korjattua sekin, että 2.6. oli tietenkin yläKOVERA eikä -kupera Parry. Jälkimmäinen on vielä toivelistalla.

Ymmärsinkö oikein tilttaavan Parryn ja normaali-Lowitzien eroiksi että 1) tiltti-Parryn kide on sauva ja Lowitzien laatta sekä 2) tiltti-Parry keinuu, kun taas Lowitz-laatta pyörii ympäri? Onko näillä mahdollista olla välitiloja? Tai toisin kysyen: onko mahdollista havaita erilaisia Parryn ja Lowitzien välimuotoja riippuen vain siitä, millainen liiketila pilvessä olevilla kiteillä on?

ismo

Moi,

Hyvä kuva Ismo!

Juu. Tuo on teoreettisesti ajatellen ylempi Lowitz (ilmeisesti, tulkinta riippuu hiukan auringon korkeudessa).

Mutta, onko kyseessä joskus nimellä "tilttaava Parry" kutsuttu kaari, josta Marko tuossa puhui. Kiteet ovat Parry-asenossa tiltaten voimakkaasti Lowitz-akselin suhteen, siitä nimitys. Veikko on oikeassa siinä, että Parryn kaari ei leikkaa 22° ylempää sivuavaa normaalisti, mutta tällaisella tilttavalla asennolla Parryn kaaren kärjet kääntyvät alaspäin.

Vaihtoehtoisesti tapauksessa kidepilvi ei ole riittävän laaja ja tasainen ja emme vain näe kaaria täysinä "klassisina" Lowitzin kaarina, joka voisi olla toinen selitys kaarelle. Kumpiakin ilmeisesti esiintyy luonnossa.

Ismon kuvien kaaren intensiteetti yläoikeassa kuvassa viittaisi tuohon ensimmäiseen vaihtoehtoon ja jälkimmäisessä kuvassa jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Lienee syytä jättää tunnistus hiukan avoimeksi sen suhteen kumpi alkuperä kuvan kaarella on. Kaari kuitenkin seuraa ylemmän Lowitzin kaaren reittiä taivaalla, joten se on ylempi Lowitz (ylä-Lowitziksi sitä on myös kutsuttu).

Itse asiassa, hommaa voi sotkea vielä 23° Lowitzin kaarillakin. Kun laattapyramidikiteen tiltti on luokkaa 15-20° Lowitz-akselin suhteen, saadaan jotakin, mikä muistuttaa Ismon kaarta + 22 ylläsivuavaa jos auringon korkeus on noin 15 astetta. Pikaisen kokeilun pohjalta vaikuttaa kuitenkin siltä, että 23 Lowitzien muotoja ei saa ihan sopimaan Ismon kuviin. Mutta tämäkin vaihtoehto kannattaa pitää mielessä. Joku vastaavan tyyppisistä havainnoista voi osoittautua ensimmäiseksi havainnoksi 23 Lowitzin kaarista! Jos jotku pyramidi-Lowitzeista ovat havaittavissa, niin ne on juuri 23 asteen Lowitzit.

Jarmo

> > Varmaan ismo aavisteli Lowitzin kaarta. Tuollainen ylhäällä näkyvä
Lowitz
> > syntyy kun ilmassa on "tabulaarisia" kiteitä, elikkä litistyneitä
> > laattamaisia pylväitä, jotka tilttaava Lowitz-akselin suhteen. Tuiki
> > harvinainen näky, meillä taitaa olla kolme aiempaa havaintoa:
>
> Tunnistusasiassa kannattaa huomata yksi tärkeä kohta:
> Parryn kaaret eivät koskaan leikkaa ylläsivuavaa, kuten
> on laita Ismon 11.7. kuvassa (vaikka sinänsä ylläsivuva
> onkin varsin heikko).
>
> Parryn kaaret ylemmät komponentit voivat kyllä ristetä
> toisiaan sopivalla Auringon korkeudella (~10°), mutta
> silloin ylläsivuava jää niiden alle.
>
> Tuosta MR:n mainitsemasta Lowitzin kaaren komponentista
> on jotain juttua myös halo-oppaassa.
>
>
> -VeikkoM-
>