Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Timo Nousiainen (tpnousia_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 30.03.1999



Hei.

Tietääkö kukaan, onko joku joskus todistanut teoreettisesti, ettei auringonpilari voi olla yli 20 astetta pitkä? Vai onko kyse vain siitä, ettei käytännössä tämän pidempiä pilareita voi (Auringolla) nähdä, koska kaukana Auringosta pilari menee liian heikoksi? Ehkäpä tämä selittäisi osaltaan sen miksi keinovaloissa pilarit voivat olla niin pitkiä - valonlähteet ovat voimakkaita, mutteivat juuri valaise taivasta pienen etäisyyden vuoksi, eli taustataivas pysyy tummana ja kontrasti voi olla riittävä. (toinen tekijä on tietenkin geometrinen, lähellä olevien valonlähteiden kanssa valo ei tule samassa kulmassa matalalla ja korkealla oleviin kiteisiin).

Mietin tässä vain yksi päivä sitä, että kyllä kiteen pinnasta heijastuu valoa pilarimaisesti vaikka vasta-aurinkoon asti, ainakin teoriassa. Pintaheijastus menee heikoksi suurilla kulmilla, muttei kyllä häviä. Eli jos tuo maksimipituus on jotenkin todistettu, niin kuulisin mielelläni taustat.

/TN