Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Marko Pekkola (jmpekkol_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 10.12.1998


Hei kollegat,

En pysty enää sanomaan mitään tähän saatteeksi.

Marko

Morjensta taas,

Tama tarina on tosi... Forwartoikaa Halolistalle jos haluatte (eika sitten mitaan katkeria kommentteja...)

Kaukana kotoa meikalainen laittautuu rauhallisen paivan jalkeen (22r, sivuaurinkoja, 22 sivuavia, 46 rengasta ja 46 allasivuavaa paivan mittaan) punkkaan makuulle tarkoituksenaan nukkua yon vahemmaksi. Juuri kun miehen mieli seikkailee jossain unimaailman portilla kuuluu kauhea halyaani... Puhelin soi! Eikun ylos ja vastaamaan. Soittaja sattuu olemaan muuan Walter Tapen nimen omaava mies ja hopottaa jotain omituista odd radiuksista. Ei voi muuta kuin pistaa vaatetta niskaan ja painua ulos. Kellosta totean nukkumisyrityksen jaaneen tunnin mittaiseksi.

Ulkona taivas on vaaleassa pilvimatossa tai kidepilvessa, ei oikein selvinnyt loppujen lopuksi oliko osa siita ylapilvea. Ja Auringon ymparilla melkoinen sotku... Vilkaisen peililla tilannetta selvemmaksi...

Koska seuraavat kolmisen tuntia meni katsellessa upeaakin upeampaa pyramidinaytelmaa niin latistan taman mailini koosteeseen siita mita luulemme nahneen... No, on niita parempiakin naytelmia nahty maailmalla... Mutta kuitenkin.

Sivuauringot (enemmankin loppupuolen naytelmassa) 22 rengas (oli tai ei, ei siita selvaa saa ennenkuin kuvat mittaa) Pilari (lyhyt patka Aurinko - 9 alempi)
Zyk (ilmaantui aika varhaisessa vaiheessa ja oli loppuun asti) 9 rengas (kokonaan, kirkas ja upea)
9 alempi parhelia (todella kirkas terava kaaren patka) 18 parheliat (nakyivat himmeina jossain vaiheessa) 20 rengas (alussa taysi ja todella kirkas ilman 18 rengasta!!!) 20 alempi parhelia (jai epavarmaksi loppujen lopuksi mutta saattoi hyvinkin olla silla alhaalla oli koko ajan kirkastuma mutta se on tavallista taalla muutenkin, lopussa kirkastuma oli teravampi) 23 rengas (oli varmaan siella seassa mutta ei voinut erottaa ellei sitten tuttu 22 rengas puuttunut kokonaan naytelmasta mita hiukan epailen silla 9 ja 24 oli)
23 ylempi parhelia (parhaimmillaan terava ja pitka kaari) 24 alemmat parhelia (parhaimmillaan uskomattoman hienot! mummoniki olisi ne nahnyt... Itseasiassa kirkkaammat ja varikkaammat kuin sivuauringot koko naytelman aikana)
24 rengas (ilmeisesti nakyi loppuvaiheessa kun 22/23 rengas-kompleksi oli 24 parhelioiden kohdalta pois).
35 rengas (nakyi peililla koko matkan, mutta nakyi myos paljain silminkin !)
35 alempi parhelia (ilmeisesti oikealla puolella oli jonkin aikaa nakyvissa silla 35 oli selvasti horisontissa kirkkaampana) Ai niin, horisonttirengastakin nakyi jossain valissa.

Erikoiseksi naytelman, alun varsinkin, tekee etta taivaalla oli kaytannossa erikoinen kompleksi: 9, 20, 22/23/24 ja 35 renkaat seka 9 alempi ja 24 alemmat parheliat. Kun ensin katsoin niin luulin toiseksi sisinta rengasta 18 asteen renkaaksi. Kyseinen rengas oli terava, kirkas ja taysi! Heti renkaan ulkopuolella peililla nakyi hyvin kapea rako. Rengas ei mielessani asettunut oikein 18 asteen paikkeille vaan oli ennemminkin 20 asteen paikkeilla. Vahvistus tuli tuntia myohemmin kun totesin 18 parhelioiden ilmestyvan kyseisen renkaan sisapuolelle! Eli alussa taivaalla oli todella kirkas ja taysi 20 asteen rengas ilman merkkiakaan 18 asteen renkaasta... Tuo selitti hyvin sen miksi 35 oli myos leikissa mukana niin hyvin. Se oli tosin jo paljon himmeampi ja vaikea nahda paljain silmin.

Upeaita olivat myos 9 ja 24 parheliat jotka oli todella kirkkaita ja jalkimmaiset parheliat varikkaita naytelman kulminaatio vaiheessa.

Waltkin pomppi kuin pupujussi ja oli riemuissaan kuin pikkupoika jouluna... Bob, vuodepotilas, ei niin kovasti innoissaan jaksanut pomppia ja menihan kaikki videolle...

Kidenayteessa oli lahinna pyramideja. Suurin osa tosin kasittamattoman huonoja ja pyoristyneita. Mutta sitten siella killui todella priimatavaraakin...

Tape totesi sopivasti aiemmin paivalla etta olemme olleet onnekkaita tahan mennessa saamiimme naytelmiin... Ei voi muuta kuin todeta samaa entista vakaamalla rintaaanella. Kunhan filmit riittaisivat...

Ennemman kuin tyytyvainen jo nyt,
Jarmo



Jarmo Moilanen
The Amundsen-Scott South Pole Station
e-mail: moilanja_at_spole.gov