Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (jarmom_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 04.09.1997



Tervehdys kolleegat,

Posti toi tänään Saksasta suru-uutisen että Dr. Eberhard Tränkle (s, 20. lokakuuta 1937) on kuollut 26. elokuuta 1997.

Pariin otteeseen Suomessa halohavaitsijoiden vieraana käynyt ja eräiden kanssa yhteistyötäkin tehnyt (mm. Mr. Riikosen kanssa yhteinen artikkeli Applied Opticsiin) muistetaan ehkä parhaiten haloihin liittyvistä artikkeleistaan Pattlochin ja Greenlerin kanssa.

Pattloch & Tränklen artikkeli 1984 "Monte Carlo simulation and analysis of halo phenomenon" esitteli Monte Carlo-metodin käyttöä halotutkimukseen ja oli avaus nykyaikaiselle tietokonesimulaatioiden käytölle.

Greenlerin & Tränklen artikkeli 1984 "Anthelic arcs from airborne ice crystals" esitteli ensimmäisenä diffuusit vasta-aurinkokaaret joiden selvittämisen kunnia kuuluu Pattlochin ja Tränklen esittelemälle Monte Carlo simulaatio-ohjelmalle.

Tränklen & Greenlerin artikkeli 1987 "Multiple-scattering effects in halo phenomena" esitteli ensimmäisen enemmänkin kannatusta saaneen teorian Saskatoonin legendaariselle näytelmälle.

Tränklen & Riikosen artikkeli 1996 "Elliptical Halos, Bottlinger's Rings and the Ice-Plate Snow-Star Transition" käsitteli multible scattering teoriaa ellipsihalojen ja bottlingerin renkaiden ratkaisuna.

Minä en ole oikea henkilö kertomaan miehestä enempää mutta Mr. Pekkolan ollessa Rautalammilla niin katsoin velvollisuudekseni informoida halohavaitsijoita joista useat myös tapasivat Tränklen.

Dr. Eberhard Tränkle haudataan 5. syyskuuta eli huomenna perjantaina.    

  • Jarmo Moilanen --