Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jorma Lameranta (Jorma.Lameranta_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 29.05.1997



> TN:n mahdollinen 22 allas-havaintosi lisää rankasti epävarmuutta.
> Emme voine iskeä tätä 23:een ellei edes yhden havainnon kaari ole
> mitattavissa valokuvista (saatiinko Oulussa tai pääkaupunkiseudulla
> fotoja?)

Hei!
Olen kevään aikana rakennellut laitetta, jolla voisi mitata halojen ja muiden ilmiöiden kulmaetäisyyksiä auringosta tai kuusta. Prototyyppi valmistui huhtikuussa ja se toimi niin hyvin, että ryhdyin rakentamaan paranneltua versiota, jossa on parempi lukematarkkuus (n. 0,5 astetta). Laitteen toimintaperiaate on sama kuin sekstantissa, mutta tässä ei ole suurentavaa optiikkaa, vaan kohdetta katsotaan lasilevyn läpi, jolloin se näyttää täysin samalta kuin paljain silmin katsottuna. Kiertyvän peilin avulla auringon tai kuun kuva ohjataan lasilevyn kautta havaitsijan silmään niin, että kohde ja auringon kuva tulevat päällekkäin. Auringon valoa tietysti himmennetään suodattimella. Sitten vain peilin asennosta luetaan kulmaetäisyys.

Tämän uudemman version viimeiset silikoniliimaukset ovat juuri kovettumassa. Toivottavasti lähipäivinä on jotain havaittavaa, että pääsen testaamaan laitetta tositoimissa. Yritän tehdä laitteesta tarkemman selostuksen seuraavaan Umiin.

Olisiko tällaisella kulmamittarilla käyttöä halohavainnoissa - esim. 23 parroidin varmistamisessa?

Jorma.Lameranta_at_vyh.fi