Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Pekkola J Marko (JMPEKKOLA_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 28.05.1997



Hei vaan kollegat,

> 23:n parroidin hajuinen halo on keikkunut Helsingin
> taivaalla noin klo 10:sta lähtien. Tsekatkaa, jos
> ehditte.
> -VeikkoM-

Kiitos Veikko viestistä. Huomasin ko. kaaren itsekin klo 1030 ja 1045 välillä ja epäilin heti samaa (että se voisi kenties olla 23 parroidi). Äsken (klo 1140) se ei ollut enää näkyvissä ainakaan Helsingin Vallilan taivaalla.

HOLLANNIN KIRJA     Tulin eilen takaisin viikon lomalta Rautalammilla ja luin hauskan Saskatoon x-files ruuhkan + muita viestejä. Postiluukusta  oli muun läjän ohessa Hollannin säähavaitsijoiden presidentin 10-vuotishaloyhteenvedon manuskripti. Näyttää tosi mielenkiintoiselta ja toisinkuin meidän superambitiöösit projektit: virkistävän yksinkertainen peruskonsepti: kullakin halomuodolla lyhyt kappale ja perässä seuraa vuodet ja päivämäärät milloin havaittu Hollannissa.

Samassa yhteenvedossa on kaikki valoilmiöhavainnot Hollannista  viim. 10 vuoden ajalta. Siis kaikki: NLC, revontulet jne... Tulee about 200-sivuiseksi kirjaksi. Perinteiseen tyyliin  kuka tahansa meistä voisi kirjoittaa 7 sivuisen e-mailin kommentteja ja korjauksia halo-osuutta koskien (ja kirjailija Mr. Jak poikkeuksellisen ilahduttavasti pyytääkin apua Suomesta tätä koskien). Kaiken kaikkiaan tämä Hollannin pieni julkaisuihme on tervetullut ja jopa yllättävän ilahduttava aikaansaannos. Julkaisukieli on vain valitettavasti se puukenkämaan kotikutoinen kurkkurahiseva vänkyrä: kuitenkin interpoloitavissa englannin ja saksan avulla kuka nyt näitä kahta kieltä osaa.

SASKATOON-X-FILES Jarmon multible hit teoria vaikuttaa tosi hienolta! Hyvä Jarmo! Näin jälkikäteen ajatellen: selkeän värijärjesteiselle (kukin väri paikallaan) sivuauringolle 46 tienoolla multiple scattering tuntuu järjettömältä (helppo olla jälkiviisas!).

PEKKOLAN PERINTEISIÄ MULTIPLE SCATTERING INHOLAUSAHDUKSIA (Deletoi tämä maili tässä kohden jos luit allaolevan jo aiemmissa yhteyksissä...)

Multiple scattering on haettu kerta toisensa jälkeen AD HOC hatusta pelastamaan melkein mitä tahansa selittämätöntä haloa ja joka ainoa kerta tämä lähes kaiken selittävä multiple wonderism on jäänyt tappiolle. Alla yhteenveto ko. teorian tällä vuosisadalla häviämistä matseista:

  1. Alasivuauringot ovat varmasti ala-auringon aiheuttamia sivuaurinkoja. Oho, pieleen meni... (Alasivuauringot osoittautuivat single scattering haloiksi, heijastus laatan bottom face:stä).
  2. Sivuauringoista laskeutuvat pilarimaiset halot ("parhelia legs") ovat vailla epäilystä sivuaurinkojen aiheuttamia auringonpilareita. Oho, pieleen meni taas... (mahd. pohjaheijastuksen muokkaamia Lowitzefektejä, kuvissa näkyy näissä kaarissa taittumisväriä ja se etteivät ko. kaaret ole viivasuoria pilariefektejä).
  3. Auringon suunnan vaakasuorat valkeat renkaat jotka tangentoivat 22 renkaan yläpistettä ovat todennäköisesti sekundäärisiä horisonttirenkaita, jotka 22 ylläsivuavan kirkkain kohta aiheuttaa. Oho, pieleen... (Wegenerien vasta-aurinkokaarien teoria ja todistavat valokuvat Auringon suunnan Wegenerien esiintymisestä löytyivät).
  4. Sivuauringot aiheuttavat 22 renkaita ja nämä selittävät monet erikoiset kaaret 22 renkaan lähettyvillä (mm. Corliss ja vanhat britti- ja venäläiset kirjoittajat). Taas meni männikköön! Vielä 1997 mennessä ei yhtään fotoa ole ilmaantunut valoilmiökirjallisuudessa tällaisista efekteistä ja toisaalta kaikki valokuvatut ihmekaarenpätkät Auringon suunnan taivaalla ovat osoittautuneet muiksi haloiksi.
  5. No hemmetti sitten Ellipsihalot ovat multiple scatteringin aiheuttamia! (Kannattavat artikkelit: 1. Bottlinger (1909), 2. Lynch, Gedzelman, Fraser ja 3. Tränkle ja Riikonen, joista viimeksimainittu menetti uskonsa multiple scatteringiin työn kestäessä) No sitten (kuten hyvin nykyään kaikki tiedämme) Martti Penttinen ottikin ensimmäisen jääkidenäytteen jonka kiteet niin pieniä ja niin vähän kiteitä ettei multiple scattering olosuhteista toivoakaan ja kaiken kukkuraksi näytteessä loivia pyramideja (joita ei pitänyt olla olemassakaan) ja jotka selittävät ellipsit tehokkaasti single scatteringin avulla.

***  

5.- 7. No hemmetti sitten ainakin Kernin kaari ja "44" ja "66" sivuauringot ovat VARMASTI sekundäärisiä ja tertiäärisiä efektejä... Miten käynee??? Ainakin minä veikkaan voittoa Jarmon multiple hitille (tosin luulen nähneeni ko. teorian jo vuosisadan vaihteen ranskalaisten esittämänä, kaavakuvan kera - pitää tarkistaa).

Regards, Marko