Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Teemu Ohman (tohman_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 24.03.1997


Terveeks.

Mitaan AAARRGGHH!-maista ei ole taalla pain tana paivana nakynyt, tosin aamupaiva meni aika pitkalti punkan pohjalla potkotellessa kuunpimennyksesta ja edeltaneesta tahtinaytoksesta toipuessani. Oliko siella matinkylalaisella parkkipaikalla useammankin sorttisia Lowitzeja havaittavissa?

Jarkko Korhonen tuossa jo mainitsikin 22.-23.3. aamupuolella yota Oulussa mukavasti nakyneesta ellipsista. Se oli meikalaiselle ensimmainen ellipsi, ja olisin todennakoisesti tamankin missannut, ellei em. herra olisi yhden jalkeen tullut ovikelloani soittelemaan. Ellipsitavaraahan oli liikenteessa jo paivalla, kun Jarmo poimi taas vaihteeksi soikion taivaalta. Yoellipsi oli kuulemma Oulunsalossa ollut lyhytikainen ja melkoisen himmo, mutta noin 12 km pohjoisempana ellipsi oli parhaimmillaan kirkas ja teravapiirteinen, pystysateeltaan noin viisiasteinen muikula. Sen olisi varmasti ns. tavallinen pulliainenkin huomannut, jos vaan olisi sinnepain vilkaissut. Minakin paasin ellipsia yhteensa puolisen tuntia ihastelemaan, joten siina jai aikaa yrittaa tehda hieman jarkevampia havaintojakin. Muutama jaakide nakyi kelmeassa kuunvalossa vilahtelevan, joten replikointia yritin, mutta pikaisen lasien lapikaynnin mukaan yksikaan niista erittain harvoista kiteista ei laseille paatynyt. Se ei kuitenkaan ilmeisesti ollut hirvea menetys, silla en mitenkaan suostu uskomaan, etta niilla mitaan ihmeempaa tekemista ellipsin synnyn kanssa oli. Jarmo tosin mainitsi katselleensa kaiketi ellipsin aikoihin Oulunsalosta Ouluun pain, ja nahneensa joistakin kaupungin valoista keinovalopilareita, jotka eivat maanpinnan tasolla syntyneet. Kuvaustakin yritin, ja olisinkin polttanut filmia melkoisen suruttomasti, jos vaan kamerani olisi suostunut yhteistyohon. Oikeanoloisista valotusajoista minulla ei ollut aavistustakaan, joten en usko, etta parissa ensimmaisessa ruudussa, jotka suljin antoi valottaa aikomuksieni mukaan, mitaan jarkevaa nakyy. Ellipsin polarisaatiotakin tuli filtterilla ihmeteltya. Havainto oli varsin samanmoinen Eresmaan havainnon kanssa, silla minkaanmoista vaikutusta en suodattimen pyorittelylla huomannut olevan. Polarisaatiokuvaparejakin yritin ottaa, mutta em. syysta kuvatukset eivat erityisen kiinnostavia liene.

Jarmo nakojaan juuri hetki sitten kommentoi havaintojaan, mutta enpa viitsi enaa mulkata kirjoituksiani, joten tulkoon ne nyt sitten kahdesti mainittua.         

Jaasumu, ainakaan maanpintainen, ei siis ellipsia ilmeisestikaan synnyttanyt. Mieluiten tarjoaisin kiteiden olosijaksi cirrostratus nebulosusta. Varsinaiset altocumulukset, joita taivaalla pyori, eivat ellipsia myoskaan aiheuttaneet, silla ne aivan selvasti jattivat ellipsin taakseen. Ac:sta kai voi lentaa pienta tohkaa melkoisen kauas, mutta viimeisen himmaen ellipsivilahduksen aikaan taivas, ainakin ellipsin seutu, oli muistaakseni hyvinkin altocumulusvapaa.

        Teemu Öhman