Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Pekkola J Marko (JMPEKKOLA_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 20.01.1997



Hei vaan kaikki,

Pieni yksityiskohtakorjaus konferenssin tapahtumapaikan suhteen lienee tarpeen (minun oma moka, ei Mikan: en muistanut ettei Mika ole jo aiemmin kuullut, että konferenssin tapahtumapaikka on vaihtunut!): Paikka ei ole enää Salt Lake City Utahissa, vaan Santa Fe Uudessa Meksikossa. Nyt kahdessa vier. hotellissa (Santa Fe Hilton / Eldorado hotel) on 4 OSA:n konferenssia samanaikaisesti.  Muut konferenssit ovat aika meteorologisteknisiä "remote sensing, optical spectrosmetry etc".

> Pekkola lähtee TV-kuvausryhmän kanssa n. kahden viikon päästä
> Amerikkoihin mm. halotutkijoiden superkonferenssiin Light and Color in the
> Open Air haastattelemaan alan kuumimpia nimiä omaa haloista kertovaa
> telkkariohjelmaansa varten. Allekirjoittanut ilmoittautui mukaan retkelle
> odottaen innolla lentoa Los Angelesiin ja sieltä matkaa vuokra-autolla
> mm. Grand Canyonin kautta pääkallopaikalle Salt Lake Cityyn. Mutta ikävää
> sinänsä, kuvausryhmälle em. seikkailumatka ei sopinut, ja he lentävät
> tiukalla aikataululla suoraan paikan päälle.

> Herää tiukka kysymys: kuka haluaa lähteä Amerikkaan vajaa kahden viikon
> päästä noin kahdeksi viikoksi em. autokaravaanille??

Itseänikin kiinnostaisi paljon tuoll. automatka mutta olen valitettavasti  lupautunut Jarin & kuvaajan matkaan ja lentomme on jo varattu.  Huomatkaa kuitenkin, että koska paikka on Uudessa Meksikossa niin automatka Los:ista Grand Canyonin kautta kestäisi useita päiviä (?).

Parhain terveisin, Marko

PS. Suomalaiset ovat löytäneet uuden halon. Sillä ei ole vielä nimeä, eikä ymmärrystä miten se syntyy. Ennätysrankat kuvat ovat

kotoisin ursalaiselta herralta nimeltä Timo Martola, lokakuun puoli-
välistä Rovaniemeltä. Ilmiö muistuttaa 9 asteen parroidia, mutta si-
jaitsee liian korkealla, 12-13 asteen korkeudella muistuttaen V-kir-
jainta. Martolan kuvissa ilmiö on verraten kirkas ja pitkä V. Tämä on rajuin ja selvin uuden halomuodon löytö Suomessa koskaan.

Saimme epävarmaa vihiä saman muodon olemassaolosta ja Fairbanksin matkalta  jossa matalalla jääsumussa näimme hirvittävän himmeitä kirkastumia  samalla seudulla, jopa himmeitä V-muotoja - ja kaikkien myös Tapen mielestä ne olivat liian korkealla ollakseen 9 ylläs-tyyppisiä. Mutta kuvissa ilmiö ei näkynyt kovin hyvin.

Fairbanksin matkan jälkeen sama efekti löytyi myös Jarmo Moilasen kovasta jääs-näytelmästä Oulunsalossa (pitkä hav. kertomus UMissa, se display jossa oli Y-muotoiset Greenlerin vasta-aurinkokaaret). Yksikään valokuvista ei kuitenkaan ollut riittävän kirkas julkaistavaksi.  Martolan kuvat ovat puhdasta dynamiittia: ilmiö on tosi selvä, ellei peräti kirkas ja Y:n haarat ovat pitkiä ja värillisiä. Fysikaalinen  selitys on auki.