Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (moilanja_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 20.01.2005



Moi kaikille,

Sain usealta henkilöltä hyväksyviä kommentteja siitä taannoin tekemästäni uudesta versiosta yleisten halojen listasta. Sen vuoksi on nyt sitten tarkoitus aloittaa tämä vuosi siltä osin uusien ohjeiden mukaisesti.

Kotisivuilta löytyy nyt uudet pdf-lomakkeet, joissa on A-lomakkeen halomuodot ovat nyt sen uuden jaon mukaiset. Tällä hetkellä siellä on vain printattavat versiot. Osoite lomakesivulle on: www.ursa.fi/halot/havaitseminen/lomakkeet/lomakkeet.html

Samaan syssyyn muutin lomakkeiden halojen järjestystä neljän ensimmäisen osalta vastaamaan tilastojärjestystä.

Jatkossa A-lomakkeella raportoitavat halomuodot:

  1. 22° rengas
  2. sivuauringot
  3. 22° sivuavat kaaret
  4. auringonpilari 5a) zeniitinympäristön kaari 5b) horisontinympäristön kaari
  5. 46° rengas 7a) 46° ylläsivuava kaari 7b) 46° allasivuavat kaaret
  6. horisonttirengas
  7. ala-aurinko

Elikkä yleisiä haloja on siis jatkossakin yhdeksän. Nyt A-lomakkeella on tosin 11 rastitettavaa muotoa, sillä hyk ja 46 allasivuava kuitenkin ansaitsevat minusta oman ruutunsa.

Horisontinympäristön kaari ei ole tehnyt mitään ihmeen yleistymistä, mutta se on mukana ihan niiden tämän listauksen takana olevien sääntöjen kunnioittamisen takia. Näin ollen voidaan sanoa, että tämä on yleismaailmallinen listaus.

Jos havainnossa ei ole muita kuin yllä lueteltuja haloja. Silloin riittää, kun havainnon kirjaa vain A-lomakkeelle. Jos havainnossa on muita halomuotoja kuin tässä mainitut, silloin täytetään myös B-lomake, jota varten A-lomakkeella on rastin paikka. Toivon, että B-lomakehavainnonkin kohdalla rastitetaan A-lomakkeelta A-lomakemuodot. Tätä ei vieläkään kaikki tee, vaikka olen siitä aika ajoin esittänyt toiveen. Se helpottaa kun tekee yhteenvetoja.

Jospa me jossain välissä saadaan se nettisysteemikin. Ihmiset vain on kiireisiä eikä kukaan näköjään ehdi sitä tekemään.

Kommentointia, kiitos...

Jarmo