Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Marko Riikonen (marko.riikonen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 29.11.2004



Ilman suhteellinen kosteus on jääsumuhaloissa se mikä on tärkeää. Riittävästi kosteutta ja sittenpä se alkaa tiivistyä jääkiteiksi tiivistymisytimien ympärille. Tiivistymisytimiä saadaan tykkilumesta ja tehtaiden savuista.

Itse keräilin Resolute Bayssa ilmakehän luotaustietoja kun pallon lähettämisen aikaan oli näkynyt jääsumunäytelmä. Noita voisi tietysti joskus kaivella esiin.

Hiukan erilainen syntytapa on se kun alijäähtynyttä vettä sisältävät pilvet muttuvat nopeasti jääkiteiksi. Tällaisia olivat synnyltään kovimmat näytelmät Etelämantereella ja Teuvan näytelmä on selkeästi myös ollut sellainen. Mikä saa sitten vesipilvet yhtäkkiä jäätymään, sitä ei kai oikein tiedetä.

Nythän tämä mennyt jääsumujakso oli kolmen päivän mittainen. Ensin näkyi 20.11. Savonlinnassa, sitten 21.11. Teuvassa (Teuvalla?) ja 22.11. Muuramen tienoilla. Varmaan sääolot ovat olleet noina päivinä laajemmalla alueella sopivat jääsumujen muodostumisen.

Tehtaiden savuja katselemalla näkee talvella onko olot jääsumulle olemassa. Jos savupilvi alkaa leviämään kovasti ja laskeutumaan maata kohti, on silloin siellä jääkidemuodostusta meneillään.

Marko