Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (moilanja_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 22.11.2004


AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAARRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRGGGGGGGGGGGGGGGGGGGHHHH!.. 

Jarmo

> Tänä iltana (22.11.2004) oli mahtava halohäytelmä Jämsässä ysitien varressa hieman Himoksen pohjoispuolella.
>
> Havahduin kello 19:20 vastaantulevien autojen valoista lähteviin kirkkaisiin pilareihin, joissa oli Y-kirjamen muotoinen yläosa. Hmmm... outoa, yleensähän jääsumupilarit ovat suoria aina zeniittiin saakka. Vilkaisu auton sivuikkunasta Kuun suuntaan ja siellähän oli paljon haloja. Auto seis ja ulos. Älyttömän kirkas ylläsivuava, kirkas parry, häikäisevä allasivuava, täysi horisonttirengas, 46 alla- ja ylläsivuavat!! Soitto Pekkolalle, jonka kännykkänumero oli puhelimen muistissa: "Onkohan kovinkin harvinaista herkkua?". "ON. Ota kuvia!" "Ei ole kameraa mukana, pitäisiköhän hakea Muuramesta?". Päätin hakea kameran, mutta sutaisin ensin piirroshavainnon, sillä en uskonut näytelmän kestävän tarpeeksi kauan.
>
> Olin takaisin samalla paikalla kello 21 ja haloja oli vielä aiempaa enemmän! Horisonttirengas oli kirkas ja sen ala- ja yläpuolella oli selkeitä kaaria, allasivuava oli värikäs (punainen yläreuna) ja sisäpuolelta hyvin kirkas (joku parry tämäkin?), Kuun vastapuolella oli heikot ristiin menevät kaaret. Nyt taivaalla oli myös 22 asteen kaarikin. Ohiajavien autojen valoissa näkyi hirvittävästi jääkiteitä ja Y-kirjaimet vilistivät ohitseni autojen mukana (välähdyksenomaisesti näkyi sivuautonvaloja ja kummallisia kaariakin). Räpsin kuvia nopeasti saatuani digikameran ensin kiinni jalustalle (hieman kädet vapisivat, täytyy myöntää). Noin kymmenessä minuutissa halot himmenivät ja hävisivät. Odottelin hetken ja etsiskelin niitä lähiympäristössä ajellen niitä uudelleen löytämättä.
>
> Filmikameralla en ehtinyt lainkaan kuvaamaan ja järjestelmällisempi koko taivaan kuvaus jäi sekin tekemättä. Jotain muistikortille kuitenkin tallentui. Web-kokoon skaalatut mutta muuten käsittelemättömät kuvat löytyvät osoitteesta: http://nyrola.jklsirius.fi/tmp/halot20041122 (klikkaa kansio-kuvaketta ja sitten pikkukuvia).
>
> Olisipa vain ollut kamera alunperin mukana, niin olisi ollut toista tuntia aikaa kuvaamiseen. Kalansimäobjektiiviakin olisi nyt tarvittu, digikameran laajakulma vastaa vain 35 mm kinolinssiä.
>
> Jääsumu oli peräisin parin kilometrin päästä Himoksen laskettelurinteen lumitykeistä. Ilman lämpötila -10 C.
>
> arto
>
> --
> Arto Oksanen arto.oksanen at jklsirius.fi
> Jyvaskylan Sirius ry, Kyllikinkatu 1, FI-40100 Jyväskylä, Finland
> Tel: +358-40-5659438 Fax: +358-14-4157803
> Nyrola Observatory http://www.ursa.fi/sirius/nytt/nytt_info.html
>