Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (moilanja_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 05.04.2003



Jonne kirjoitti:

> Tuohon kun yhdistää tuon Lahdessa nähdyn, sitä jää taas sadattelemaan,
> että vaikka ei olekaan suuri ja arvostettu HaloGuru(tm), tulisi aina
> mitata nuo kakskakkosetkin. Nimittäin näin jokusen vuoden kakskakkosten
> havainnointikokemuksella se oli oudon soikea, enkä tarkoita, että se olisi
> ollut alhaalta leveämpi, vaan alareuna näytti valahtaneen... No, sinne
> meni, oli hieno.
>
> Eli siis vihko ja mittatikku mukaan täst'edes. Kamerakin, jos jaksais
> raahata...
>
> Ja mikä ihme on "Newtonin ellipsihalo"? Olenko unohtanut jo halo-oppaani
> opetukset?
>
> Jonne

Täytyy muistaa, että valokuva on ainoa todella luotettava mittausväline. Yksi syy on se, että luotettavan mittauksen pitää pystyä joku toinenkin toistamaan. Tämä toisto onnistuu ainoastaan valokuvasta. On vähän hankala toistaa mittausta jos joku näkee jonkin superharvinaisuuden ja ottaa siitä tarkat mitan jollain kulmamittausvälineellä. Lisäksi visuaaliseen mittaukseen liittyy paljon vaikeasti hallittavia virhelähteitä. Ja mainitsemasi vaaksamittaus ei ole lähelläkään tarkkaa kun mitataan eri korkeudelle taivaalla. Johtuu siitä, että olkapää on sivussa ja alempana kuin silmä, näin auringon yläpuolen mittaus yleensä antaa pienemmän säteen kuin auringon alapuolisen etäisyyden mittaus (se vaaksa tulee kättä nostettaessa lähemmäksi silmiä).

Noista isokokoisista ellipsihaloista on muutamia havaintoja olemassa. Mm. Isaac Newtonin havainto josta nimi Newtonin ellipsihalo on peräisin. Juttua halosta löytyy Valkean taivaan vieraiden sivuilta 82-83 ja kyseessä on historiallinen halokanditaatti. Kyseisen halon olemassaolo on kuitenkin enemmän kuin epävarma, sillä yhtään luotettavaa valokuvaa tai edes luotettavana pidettävää havaintoa ei tunneta. Nykyinen halotietämys ei oikein onnistu luomaan vaaditun kokoisia suuria ellipsejä uskottavasti (yritykset tuppaa tuottamaan joukon kaaria). Suurin aidosti vertikaalisesti elliptinen halo, joka varmuudella on olemassa on korkean auringon 9° sivuavat kaaret. Mutta sen ellipsin säde horisonttaalisesti on vain 9° renkaan verran (ellipsihavainnoista tiedetään, että eräiden ellipsien pystysäde voi olla jopa luokkaa 13°, mutta horisonttaalisäde on kaikissa ollut pienempi kuin 9°). Lisäksi nämä jättiellipsit ovat yleensä olleet yksinäisiä ilman muita haloja kuten pienetkin ellipsit. Tämä seikka tuottaa paljon päävaivaa syntyselitystä etsittäessä.

Paras selitys elliptiseltä näyttävälle 22° renkaalle, jonka Mika tuossa taisi jo kertoa, on tuo horisontin läheisyyden luoma venytysefekti renkaan alaosalle. 22° renkaan yläosa on tyhjällä taivaalla, jossa ei ole mittakaavoja, mutta lähellä horisonttia olevalle osalle löytyy maisemasta tunnistettavia mittakaavoja, joten aivot tajuavat paremmin kuinka isosta ilmiöstä on todellisuudessa kyse, mutta samaa tajuamista ei tapahdu 22° renkaan lakipisteen suhteen ja niin se "kutistuu" aivoissa. Muitakin, osa ilmakehästä ja osa muista haloista johtuvia, selityksiä toki on olemassa, mutta mikään ei toistaiseksi puolla sitä että aito jättiläisellipsi todella olisi olemassa.

Mutta kuka tietää? Ilmiö, jos on olemassa, vaatii sitä ensimmäistä todistusvoimaista valokuvaa...

Jarmo