Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (moilanja_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 27.03.2003



> Ainakin mitä itse olen julkaistuja halokuvia katsonut, eivät ne muodot
niin
> selviä ole kuin olisi voinut olettaa. Monesti mainitaan, että "halomuoto
saattaa
> olla liian himmeä näkyäkseen painotuotteessa", minusta vakuuttava kuva on
> nimenomaan sellainen, ettei se häviä pienessä painoteknisessä
kuvanmuutoksessa.

Jos tarkoitit lehtiin painettuja kuvia, niin niissä tilanne on aivan eri kuin esimerkiksi suoraan alkuperäistä diaa katsottaessa. Lehtipainojen kyky toistaa varsinkin vaaleiden värisävyerojen yksityiskohtia on todella surkea. Tämä on aina ollut halokuvien ongelma, sillä lehtipainon jälkeen kuvasta ei usein näe edes sitä mitä värinegasta tehdyssä paperikopiossa. Lehtikuvan luotettavuus on siis samaa luokkaa paperikuvan kanssa, sanomalehdissä painetun kuvan jopa huonompi kuin havaitsijan. Siksi niissä usein lukee aiheesta että "ei kenties erotu painotuotteessa"...

Alkuperäisessä diassa jokin himmeä kaari voi olla hyvinkin selvä suoraan diaa katsottaessa, mutta löydä se sitten lehteen painetusta kuvasta onkin usein aivan toinen asia. Tämä on kiusallinen ongelma myös haloartikkeleita kirjoitettaessa jostain harvinaisesta muodosta, joista ei ole onnistuttu kuvaamaan kuin himmeitä tapauksia. Tieteellisissä artikkeleissa olisi erittäin tärkeää, että kuvissa näkyy mitä väitetään.

> Sen hyväksyn minäkin, jos useampi haloaktiivi löytää kuvista samat muodot
ilman,
> että kumpikaan tietää mitä muotoja etsii.
>
> Vertaan vielä, että minusta idioottivarma kuva on sellainen, että jos sen
> näyttää asiaa tuntemattomalle, hän näkee siinä tarvittavat kaaret ja
> valopisteet.

Tuo on ihan hyvä periaate, pitäydy siinä.

Havaitsijan, varsinkin aloittelevan havaitsijan ja tutkimuksen kannalta on kuitenkin hyvä, että kuvista etsitään kaikki mahdollinen. Ei niitä sieltä väkisin kaiveta. Eikä halojaostossakaan haloa pidetä täysin varmana, jos vain yksi henkilö sen kuvassa näkee. Useinkaan mihinkään laajempaan kuvan tarkastuskierrokseen ei juuri ole tarvetta, sillä yleensä harvinaisuudetkin ovat kuitenkin sen verran selkeästi näkyvissä kuvissa, että esimerkiksi minä uskallan sen sellaiseksi luokitella Ursa Minoriin kirjoittaessani. Totta kait, jos vastaan tulee mahdollinen näkökyvyn rajoilla oleva todella harvinainen muoto, silloin kuvan joutuu käyttämään muillakin havainnon vahvistamiseksi. Näitä varten me tarvitsisimme jonkinlaisen rariteettikomitean.

Usein ei aina riitä edes se, että halo on selkeä kuvasta. Niitä joutuu joskus mittaamaan hyvinkin tarkasti jotta halon todellinen luonne selviää. Näin on esimerkiksi viime aikoina tapetilla olleen 44° sivuauringon suhteen. Kolmesta esiin tulleesta mahdollisesta tapauksesta kaksi osoittautui todennäköisesti 44° sivuauringoksi mittauksen jälkeen, mutta kolmas osoittautui 46° sivuaviksi. Eli ei me todellakaan ihan hepposin perustein mennä väittämään jotain halomuotoa varmaksi. Tosin, nuo 44° sivuaurinkokuvat pitäisi vielä tarkistusmitata.

Jarmo