Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Mäkelä (veikko.makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 26.03.2003



Nähdäkseni tärkein pointti koko keskustelussa on se, että havaitsijan olisi syytä tietää sen verran, että osaa päätellä mitkä halot on sen verran harvinaisia, että niistä olisi syytä saada valokuva.

Harvinaisista haloista kannattaa pyrkiä ottamaan kuva, vaikka vähän huonommallakin kalustolla. Käytössä ei todellakaan tarvitse olla 1000+ euron kameraa voidakseen kuvata haloja. Kyllä yleensä filmille jotain tarttuu, vaikkei kauniita kuvia tulisikaan.   Monet haloja vakavammin harrastavat ovat enemmin tai myöhemmin hankkineet itselleen jonkunlaisen kameran. Kamerarunkoja ja perusobjektiiveja saa kyllä käytettynä aika halvalla. Tämä ei ole kuitenkaan kehoitus ensimmäisenä rynnätä ostamaan kameraa, kun halot alkavat kiinnostaa.

Samoin tieto kovemmasta kamasta taivaalla lähiseudun havaitsijoille olisi hyvä saada menemään.

Kyse kuvaamisessa ei pelkästään ole todistusvoimasta, vaan yksinkertaisesti  on niin, että visuaalihavaitsija ei pysty siirtämään piirrokseensa joidenkin halomuotojen muotoja ja sijainteja niin tarkasti kuin mitä tutkimus edellyttäisi. Haloalallla on vieläkin paljon ilmiöitä, joiden tiedetään olemassa, mutta niiden luonnetta ei ole voitu tarkasti selvittää ja vain tarkat mittaukset valokuvista voivat auttaa pääsemään arvoituksien jäljille.

Noviisien ei ole syytä säikähtää. Keskustelu harvinaisista haloista on välillä konkareiden välillä on liiankin intohimoista, oppiriidoista puhumattakaan. Halohavaitsemisen pitää olla hauskaa ja innostavaa, taustalla pitää kummitella toive siitä ensimmäisen harvainaisuuden nappaamisesta. Kun jotain parempaa eteen sattuu, niin huolellinen havaintotyö ja terve itsekritiikki auttaa asiassa. Jos mahdollisuuksia valokuvaamiseen on, niin kuvat saattavat auttaa olemaan "missaamatta" jotain arvokasta halonäytelmästä, jota ei ehkä osaa katsoa.

Ainiin, niillä joilla kamera on, niin nyt kevät on jo päällä laajoissa osissa maata. Se kamera kannattaa kuljkettaa ainakin nyt mukana ja siinä filmiä (ja digikameroiden akuissa virtaa ja muistikorteilla tilaa).

-VeikkoM-