Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (moilanja_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 12.02.2003



Tervehdys,

Listalla on ollut vähän hiljaista, joten ajattelin heittää tässä tuollaisen väitteen ilmaan.

Tuossa on pienellä kansainvälisellä porukalla ihmetelty Walter Tapen kuvia erikoisista pyrstyistä kaarista sivuaurinkojen yllä, "parhelia arms" kuten Tape on niitä kutsunut. Tapella on ainakin kaksi tuoretta tapausta, joissa nämä kaaret ovat erittäin selvät ja korkeat (yli 22° renkaan lakipisteen). Ne ei ole tavan Lowitzeja ja Riikonen totesi ettei ne ole Schultzin kaariakaan (heijastuneita Lowitzeja), koska ne kaartuvat aivan eri tavalla.

Nämä oudot kaaret eivät ole pystyjä siinä merkytyksessä että ne olisivat pystysuorassa asennossa, vaan ne ovat suoria, lähes samansuuntaisia pilarin kanssa olevia kaaria jotka nousevat sivuauringosta. Tämä tilanne on ainakin noissa Tapen kuvissa, joissa aurinko on varsin matalalla. Niiden asento ei selvästikään muutu ainakaan alle 5° auringon korkeuksilla juuri lainkaan.

Tänään aamulla hoksasin mahdollisen selityksen noille kaarille: ns. vaihtoehtoinen Lowitz -asento. Se tuntuu toimivan alustavien simulaatioiden perusteella. Vaihtoehtoisesta Lowitz-asennosta syntyvä kaaripari muistuttaa Tapen kuvien kaaria matalalilla auringon korkeuksilla hyvin.

Vaihtoehtoinen Lowitz-asento tarkoittaa sitä, että kiteen asento poikkeaa normaalista Lowitz-asennosta siinä, että akseli jonka ympäri kide heiluu/pyörii ei kulje a-akselin suuntaisesti vaan on kahden a-akselin välissä. Suomeksi sanottuna vaakatasossa oleva akseli, jonka suhteen laattakide heiluu/pyörii kulkee kahden vastakkaisen sivutahkon läpi keskeltä. Näin Tapen kuvaamat kaaret selittyisivät 4-1-8 valoreitillä (jos akseli kulkee sivujen 3 ja 8 läpi).

Ongelma on asennon hiukan hankala puolustaminen, sillä laattakiteen ei uskoisi heti pyörivän asennon edellyttämällä tavalla. Klassinen Lowitz-asento tuntuu luontevammalta. Ongelma kuitenkin ratkeaa kun kiteestä tehdään salmiakki ja typistetään laattakiteen kahta vastakkaista sivutahkoa, joiden läpi (keskeltä) pyörimisakseli kulkee. Tällöin kide muistuttaakin jossain määrin pylväskidettä ja voi näin ollen pyöriä vaaditun akselin ympäri ihan sopuisasti. Tätä laattakiteen "pylväistämisen" ideaa on Riikonen käyttänyt viime aikoina Lowitz näytelmiin ja idea tuntuu avaavan muutamia ongelmia niidenkin selittämisessä. Tämä laatan "pylväistäminen" auttaa tässäkin enemmän kuin pelkästään puolustaa asennon käyttämistä, sillä sen vuoksi kaksi muuta vaihtoehtoista Lowitzin kaarten paria himmenee ja siten selittää oikein kauniisti vain yhden kaariparin (jota tuo temppu lisäksi voimistaa) näkymisen kolmen sijasta. Tosin lie syytä huomauttaa, että haluttu kaaripari on kaikkein voimakkain jo muutenkin.

Tapen ja muiden kommenttia en ole vielä kuullut. Riikonen oli ensikommentissaan hiukan taipuvainen uskomaan selitykseni Waltin kuviin. Waltin kuvissa on siis todennäköisesti ensimmäiset tunnistetut vaihtoehtoiset Lowitzin kaaret (yksi pari niistä ainakin, kaaria on olemassa useampia pareja). Toisin sanoen aivan uusi liiketilavariaatio siirtyisi haloteorioista käytännön puolelle!

Nyt hiukan varovaisuutta, sillä nämä on vain minun alustavia arvioita asiasta. Odotellaan miten idea menee läpi. Näitä kaaria on varmaan kuvattu ennenkin, joten varhaisimmasta dokumentoinnista ei ole vielä selvyyttä. Niitä voi löytyä ja varmaan löytyykin jopa suomalaisista jääsumunäytelmistä. Tuli tuossa miettiessä heti mieleen muutama mahdollinen tapaus. Tuntomerkki: matala aurinko, saureista nousevat auringonpilarin kanssa yhdensuuntaiset korkeat pilarit.

Toisin sanoen matalan auringon Lowitzit ja Schultzin kaaret joutuvat tarkempaan syynäykseen.... Jotkin niistä voi olla vaihtoehtoisia Lowitzin kaaria!

Äh, tuo nimi olisi syytä pistää heti alkuunsa remonttiin...

Jarmo