Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (moilanja_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 15.01.2003



Tervehdys,

Totesin tuossa jo jokin aika sitten, että alustavasti Juvan outo kaari olisi 44.2° etäisyydellä auringosta. No, kuvia Ursa Minor -juttua varten tarkemmin katsoessani huomasin, että Jarin mittauskuvaan piirtämä viiva, jonka piti osoittaa tuon halon paikka, oli liian kaukana.

Työläästi kuvankäsittelyllä sain sijoitettua Jarin aikaisemmin lähettämän kuvan, jossa kaari näkyi, istutettua Jarin minulle mittausta varten lähettämään kuvaan (jossa tähtikuva ja halokuva oli päällekkäin, mutta jossa tuo halo itse ei näkynyt) siten, että kuvien horisontin yksityiskohdat ja sivuauringot osuivat yksiin. Homma oli työläs sen vuoksi, että kuvat oli otettu eri polttovälisillä ja selvästi eriprojektion omaavilla objektiiveilla. Pelkkä skaalaus ei riittänyt... Onneksi tarkistukseen riitti pelkkä tieto siitä, minkä horisontin yksityiskohdan kohdalla se halon sisäreuna oli.

Lopputulos uudelle mittaukselle oli suorastaan järisyttävä: 43.5° ±0.2°. Toisin sanoen käytännössä täsmälleen sama kuin Vaalan 23.1. 2002 kuvissa näkyvän kaaren etäisyys (43.6° ±0.2°)!

Ja kun Jarin kuvasta olin mitannut jo sivuauringon sisäreunan etäisyydeksi 21.7° ±0.2°, voidaan huomata että: 21.7° x 2 = 43.4°.

Jarin kuvissa oleva kaari on siis melko varmasti 44° sivuaurinko!

Eeron kuviin en ota vielä tarkempaa kantaa... Eero tosin sanoi 46° renkaan näkyneen läiskän sisäpuolella. Sen perusteella Eero on havainnut jotain muuta kuin 44° sivuauringon...

Jarmo