Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (moilanja_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 02.01.2003



Tervehdys,

Jarin lähettämässä kuvasta näkyy että Juvan näytelmässä 30.12.2002 oli todellakin Vaalan 23.1.2002 näytelmän kaltaiset kaarentyngät 46° seudulla komean saurin takana. Joten odotellaan innostuneina mittausvarmistusta siitä olisiko taas kyse 44 saureista!

Nivalassa majaa pitävä Mikkilän Marko kertoi nähneensä toissapäivänä (muistaakseni) ellipsihaloja katuvalojen ympärillä -38° pakkasessa (paitsi katuvaloilla, myös se on aika harvinaista että näkee ellipsejä noin kylmällä kelillä). Harmi ettei hän saanut kuvia kun kamera ei ollut matkassa. Mutta tämä havainto yhdessä aikaisemman Marko Riikosen ja Leena Virran Inarin keinovaloellipsi-havainnon kanssa alkaa pikku hiljaa lopullisesti romuttaa ajatusta selittää ellipsit moninkertaisella sironnalla. Moninkertainen sironta kun on keinovaloilla mahdottomuus. Mitä tulee siihen minun kokeiluuni onko ellipsit eroteltavissa toistaan, se on vielä kesken. Tosin siellä vaikuttaisi olevan joitain tiettyjä kulmia, mutta havaintojen tulkkaaminen on vähän hankalaa. Tosin näyttää siltä, että ellipsit voisi aivan hyvin erotella toisistaan koon perusteella ilman erityistä kideopillista pohjaa.

Jarmo