Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (moilanja_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 30.08.2002



Tervehdys kaikille,

Walter Tapen ja minun kirjaprojekti kaipaa taas hiukan apua.

Tällä kertaa haussa olisi hyvä mittauskelpoiset valokuvat (mielellään diat) selvistä kuun 22° renkaista. Aivan, tällä kertaa ei haeta mitään järjettömän eksoottisia haloja. Tarvitsemme kuvia niinkin perusasiaan kuin 22° renkaiden sisäreunan mittauksiin. Tätä varten olisi toivottavaa saada mahdollisimman paljon kuvia.

Tarvitsemme sellaisia kuun 22° renkaan kuvia, joissa näkyy mahdollisimman paljon tähtiä. Valotus ei saisi olla turhan pitkä jos kuvataan ilman seurantaa, ettei tähdet veny aivan älyttömän pitkiksi viiruiksi (ei se tosin haittaa).

Jos jollain on käytettävissä tähtikuvaukseen sopiva seurantamoottori, toivoisin sellaista käytettävän. Seuratut kuvat ovat erittäin arvokkaita, sillä niissä halon sisäreuna ei ehdi liikkua eli virhemarginaali sen vuoksi pienenee.

Parhaimmat kuvat ovat sellaisia, joissa halon sisäreuna näkyy mahdollisimman terävänä (1-2 minuuttia valotetuissa kuvissa halon sisäreuna usein piirtyy paremmin kuin päivähaloissa, joten heikompiakin tapauksia kannattaa kuvata) ja tähtiä näkyy sisäreunan seudulla riittävästi. Tämä merkitsee lähinnä sitä, että kovin paksussa pilvessä näkyvää 22° renkaaseen ei kannata turhan montaa ruutua tuhlata. Ja 16mm kalansilmän tai vastaavan superlaajakulman kuvat voidaan myös julistaa ei kovin toivotuiksi, sillä niissä mittakaava menee niin pieneksi suhteessa tähtien kuviin, että mittausten tarkkuus kärsii. Tuollaiset 20 - 50 mm linssillä otetut kuvat ovat varmaan parhaimpia. Joissain tapauksissa voisi kokeilla jopa lyhyttä teleä (mielellään seurannalla otettuja).

Koska tarkoitus on saada mahdollisimman tarkat mittaukset aikaan, on seuraavat asiat jokaisesta (siis jokaisesta!) kuvasta tiedettävä ja mahdollisimman tarkasti:

  • Päiväys (kaksoispäiväys mielellään eli esim. 30-31.8.2002)
  • Tarkka kellonaika (Valotuksen alkamisaika minuutilleen ja joka ruudulle erikseen! Myös valotuksen pituus varsinkin ilman seurantaa otetuissa kuvissa on arvokas tieto!)
  • tieto jos kuva on otettu seurannalla (sen kyllä näkee kuvasta, mutta merkintä helpottaa).

 -Tarkat kuvauspaikan koordinaatit eli pituus- ja leveysaste muodossa: asteet minuutit ja sekunnit. vähintään minuutin tarkkuudella. Tai tarkasti karttaan merkitty paikka, jonka perusteella koordinaatit voidaan selvittää.

Tiedot dian kehykseen (kuvauspaikan koordinaatit voi pistää erilliselle paperille). Värinegalle kuvatuista kuvista negatiivi mukaan!!!

Myös kuun 46° renkaasta saa kuvia lähettää. Huom! Koska mittaus perustuu tähtien ja kuun keskinäseen sijaintiin tarkasti tiedettynä kellonaikana, ei Kuun välttämättä tarvitse edes näkyä kuvassa (linssiheijastumien vaaran vuoksi sellaiset kuvat voisivat olla jopa parempia missä kuu ei näy).

Huom. Näitä kuvia ei ole tarkoitus julkaista kirjassa, joten heikompikin otos kelpaa (jossa vain näkyy tähtiä, 22 renkaan sisäreuna ja jonka kuvausaika ja paikka tiedetään tarkasti). Vielä parempi toki olisi, jos saataisiin kuvia kuun näytelmistä joissa olisi myös pyramidihaloja...

Kuvia voi lähetellä minulle kevääseen asti. Myös hyviä pyramidihalojen kuvia voi yhä lähettää, emme ole vieläkään lyöneet lukkoon kaikkia kirjaan mukaan otettavia näytelmiä.

Ai niin. Vähän yleisemmin diojen lähettämisestä. Kun te lähetätte minulle tai jollekin muulle dioja. Pistäkää ihmeessä niihin kehyksiin nimenne!!! Minulle on myös tullut liiankin paljon kuvia joissa ei ole nimiä tai mainittu edes minä päivänä kuva on otettu kellonajasta puhumattakaan. Kuviin liitettävä minimitieto on nimi, päivämäärä ja kellonaika (edes 5 minuutin tarkkuudella), myös kuvauspaikka on toivottava tieto. Nimi takaa sen, että kuva voidaan joskus palauttaa ja kuvaustiedot takaa sen, että kuva saa ansaitsemansa kohtelun.

Jarmo

PS. Osoitteeni on (jälleen) muuttumassa. Vanha osoitteeni toimii ainakin 23.9. asti. Muutossa on vielä pieni epävarmuustekijä, joten en kerro todennäköistä uutta osoitettani vielä vaikka tiedän sen. Se löytyy seuraavasta UMista tai Tähdet ja avaruus-lehdestä jaostojen yhteystiedoista sitten viimeistään.



(tämä osoite on voimassa vielä 23.9. asti) Jarmo Moilanen
Säräisniementie 250
91760 SÄRÄISNIEMI
Puh. (08) 8107 200
Gsm. 040-7756268
s-posti: moilanja_at_luukku.com