Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Mäkelä (veikko.makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 19.07.2002



Hei, kaikki jaostojen väki!

Pari kolme vuotta jo puheena ollut ja viimeeksi Kirkkonummen tähtipäivillä esitelty tähtihälyjärjestelmä on notkahtanut sen verran eteenpäin, että asiaa on syytä tarkemmin käsitellä Cygnus-tapahtuman aikana erilaisissa ryhmissä.

Niille, joille asia ei ole tuttu ja yksityiskohdat on epäselviä, kannattaa tutustua Seppo Syrjäsen www-sivuille keräämään ideaselvitykseen  ja järjestelmän luonnoshahmotelmaan:
http://www.helsinki.fi/~syrjanen/th/

Asia on edennyt niin, että lappenrantalais-ranskalainen pienyritys Santa Margarita on tehnyt Bongariliitolle vastaavan jo tuotantokäytössä  olevan Lintutiedotus-hälyjärjestelmän ja StM:n edustajan mukaan sen toisen vaiheen ohjelmointityön jälkeen he paneutuisivat tähtihälyn ohjelmointiin, aikataulullisesti noin elokuun alussa. Cygnus olisi siis mitä oivallisin paikka viilata toiveita ja speksejä. StM on tehnyt Tähtihälystä on demoasteella olevan ohjelman.

Ideana on siis saada nopeasti ohimenevistä ilmiöistä järjestelmä, joka jonkun havaitsijan hälyyttämänä lähettäisi halukkaille viestin tekstiviestinä kännykkään tai sähköpostiin tilaajan asettaman kiinnostusprofiilin mukaan. Häly voisi tehdä tekstiviestinä, sähköpostilla tai www-lomakkeelta. Tällä hetkellä kaavailtuja ilmiöryhmiä olisi ainakin: halot, revontulet, yöpilvet, helmiäispilvet, raketti-ilmiöt, muut erityiset ilmakehän valoilmiöt ja erilaiset myrskyihin liittyvät ilmiöt. Ilmiöt on jaettu kolmeen näyttävyys/ harvinaisuusluokkaan, jonka mukaan käyttäjä on haluansa hälyt tilata. Myös maakunnallinen aluejako on käytössä.

Tavoitteenamme on saada kustannettua Ursan varoista 3-6 kuukauden pilottiprojekti noin 30 hengelle.

Jaostojen toivottaisiin keskustelevan ja hahmottelevan Cygnuksella omaa aluettaan koskevaa osaa, joko jaoston kokouksessa tai omana erillisenä työryhmänä. Tällaisia selvitettäviä asioita olisivat mm.

  • Halutut ilmiöryhmät
    • jako useisiin kategorioihin, vaiko yksinkertaisemmin ilmiöryhmänippuihin, esim. yöpilvet/helmiäispilvet, puntarissa mm. se, onko ihmisten kiinnostus hyvin spesifisoitunutta tiettyihin ilmiöihin, antavatko eri ryhmät valinnanvapautta vai monimutkaistavatko systeemiä
  • Miten fiksataan kolmiportainen näyttävyysluokitus
    • onko jako näyttävyyden vai harvinaisuuden mukaan (tämä voi vaihdella jaostoittain)
  • Arvioita tapahtuvien hälyjen määristä vuosittain/vuodenajoittain
  • Miten organisoidaan autorisoitujen hälyyttäjien ryhmä
    • tilaajalla voisi nimittäin olla mahdollisuus ottaa hälyt vastaan kaikilta tai vain luotetuilta hälyttäjiltä
    • olisiko jollakin kiinnostusta organisaattoriksi jaoston ilmiöryhmään/miin, organisaattorit saattavat saada jatkossa palvelun ilmaiseksi jaostokuluista
    • millä kriteereillä hyväksytään ilmiöryhmään luotettuja hälyyttäjiä (luotetut hälyyttäjät ovat tarpeen harhahälyjen karsimiseksi)
  • Ketkä haluaisivat lähteä pilottiin mukaan?

Jaostojen omien palavereiden ohella hälyhankkeen yleisiä asioita (maksujärjestelmää,  pilotin käynnistystä ja toteutusta ja muita käytännön kuvioita pohditaan pitkin Cygnusta työryhmässä, johon halukkaat pääsevät mukaan. Työryhmän aikaansaamat ehdotukset esitellään laajemmalle joukolle arvioitavaksi lauantain yhteispalaverissa.

-VeikkoM-