Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (jarmom_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 24.05.2002



> Samaa mieltä Jarmon kanssa. Jos vanhoja piirroksia ja kuvia päästään
> tutkimaan uuden, toimivan teorian pohjalta niin sieltä löytyy Alppien
> havaitsijoita jne taivaalle jollakin karkeahkolla tarkkuudella (siinä
> pitäisi tehdä aika rohkeita olettamuksia että mikä on alunperin ollut
> mikäkin; vähän
> samaan tyyliin kuin Broomallin halon tulkinta). Tämä
> kaikki on tietysti ehdollista sille että Moilasen teoria läpäisisi
ongelmat ja
> osoittautuisi hienoviilattuna oikeaksi.

Hienoviilaus paljasti jo eilen sen verran, että vaikeaksi menee...

Tiedän nyt jotain kiteen asennosta Parviaisen 87 kuvaan ja Ruoskasen 93 näytelmään (ja oletettavasti myös prismakulmat ovat lähellä oikeaa). Sain simulaatiosta ulos (hiukan kiertotietä tosin) oikean kokoiset ellipsit (Parviainen venynyt ja Ruoskanen "aurinkokeskinen"). Tuo aurinkokeskisyys muuten voi olla harhaa, sillä saattaa olla että ellipsin pystysäde alaspäin on aavistuksen lyhyempi kuin ylös. Tätä puoltaa mm. yksi Hakumäen mittaus vuodelta 88, mutta sitä en ole vielä tarkistanut. Ero on sen verran pieni, että sen suora näkeminen kenttäoloissa ja kuvistakin on hankalaa jos ellipsi ei ole kokonainen.

Noissa kahdessa tapauksessa kiteen asento poikkeaa jo aika lailla toisistaan. Näyttääkin siltä, että tarvitaan se vaakasädekin (jota olen aina tarjonnut ellipsien mitoittamiseen, mutta kun ellipsin pystysäde olisi paljon helpompi mitata ja laskea niin päätin yrittää näin alkuun pelkällä pystysäteellä), jotta ellipsiä voidaan verrata toisiin havaintoihin ja ennenkaikkea, löytää ne mahdolliset prismakulmat. Totesin nimittäin sen mitä olen uumoillutkin, että vaakasädettä saa säädettyä prismakulmalla, pystysädettä ja samalla ellipsin muotoa säädetään kiteen asennolla. Toisin sanoen sama kide voi saada aikaan pystysäteeltä aivan erikokoisia ellipsejä kun asentoa vähän muuttaa. Esim. pystysäteiltään 3.0° venynyt ja 3.8° aurinkokeskeinen ellipsit voivat olla peräisin samasta prismakulmasta. Kiteen asento ei vaikuta niin pahasti vaakasäteeseen ja molempien näiden vaakasäde on 2.5°.

Toisin sanoen, ero on tehtävä ainakin venyneiden ja aurinkokeskisien ellipsien välillä. Näin ollen ne aikaisemmin esittämäni ALUSTAVAT luokitukset eivät pitäne aina paikkaansa (suurimmalta osalta kyllä), koska niissä ei ole huomioitu tätä eroa.

Tein jo toisen kaavion noilla vakaammilla vaakasäteillä... Sielläkin näyttäisi olevan joitain käyriä jotka indikoisivat mahdollisuutta tiettyihin prismakulmiin aivan samoin kuin pystysäteissä. Mutta kun en tiedä onko noille käyrille löydettävissä perusteita.

No joka tapauksessa, kun nuo ongelmat alkavat aueta, voi taas palata tutkimaan mitä alunperin oli tarkoitus tutkia eli löytyykö sieltä niitä tiettyjä prismakulmia.

Eli vaakasäteitä mittaamaan...

Ei ole helppoaa tämäkään... Liikaa liikkuvia osia.

Jarmo

> Marko
>
> *******************
> Marko Pekkola
> Tahdet ja avaruus -journal
> Ursa astronomical association
> Address: Raatimiehenkatu 3 A 2
> FIN-00140 Helsinki
> Finland
> Tel.: (09) 68404050
> Cellular phone: (050) 3687468
> Y-tunnus 0221689-2
> ALV rek.
>
>
>