Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (jarmom_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 18.05.2002



Tervehdys kaikille,

Ensinnäkin niille, jotka muistavat allekirjoittaneen luvanneen halojaoston kotisivut uusiksi huhtikuun puolivälissä kerrottakoon se, että kyllä ne uusiutuvat... kesäkuun alussa uskoisin (niin jos mitään ihmeitä ei satu). Todennäköisesti kesäkuun alussa sivusto julkaistaan vaikka se olisikin hiukan vaiheessa (no, sitähän ei käytännössä voi koskaan saada täysin valmiiksi).

Homma vain vähän "levisi" käsistä eli toisin sanoen ei se homma niin äkkiä käyttänytkään kuin aluksi luulin. En tiedä tulevan sivuston hyvyydestä, mutta ainakin materiaalia on tulossa paljon enemmän kuin nykyisellä sivustolla. Mm. erityyppisiä havainto-ohjeita tulee siirretyksi sähköiseen muotoon. Sivuaurinko-palstat löytyvät näin aluksi numerosta 1/97 lähtien... Halo Atlas tulee myös (en tosin ole ihan varma onko siinä kovin paljon järkeä).

Ai niin, jos olette lisänneet joitain halojaoston alisivuja (etusivu pysyy luonnollisesti entisellään) suosikkeihinne tai omille kotisivuillenne niin ne kannattaa tässä vaiheessa poistaa, sillä sivuston rakenne tulee muuttumaan merkittävästi.

Tuohon kotisivun päivitykseen liittyen, halojaoston kotisivut kaipaisivat hiukan halokuvia sivujen kuvitukseen ja kuva galleriaan. Kaipailisin tässä vaiheessa lähinnä sellaisia tavanomaisia haloja esittäviä kuvia. Nättejä 22° rengasta, sivuaurinkoja, pilaria... Näytelmien ei tarvitse olla mitenkään erityisen hienoja, kunhan halot erottuvat kohtalaisen selvinä. Ei ole kovin suurta tarvetta sellaisiin kuviin, joista haloja saa kaivamalla etsiä. Toki, opetusmielessä pari sellaistakin kuvaa olisi paikallaan.

Toisin sanoen varsinkin digikameran omaavat voisivat ihan halojaoston kotisivut mielessä ottaa kuvia muutamista tavanomaisia näytelmiä. Toivoisin joitain kuvia mielellään vielä toukokuun aikana, jotta olisi edes joitain lisättävää sivustoon ennen sivuston päivitystä. Tarkoitus ei ole tehdä sinne 1000 ja yhden kuvan arkistoa, vaan olisi hyvä jos sinne saataisiin sellainen kattava otos, ehkä 200-500 kuvaa erityyppisistä näytelmistä. Miel uusti kaikki halomuodot saisivat myös tulla edustetuiksi loppujen lopuksi. Siis tietysti kaikki kuvat paremmista näytelmistä ja harvinaisimmista haloista ovat tervetulleita. Aion skannata myös edustavan otoksen omia kuviani jaoston sivuja varten (tosin minulla on työn alla uusi galleria-sivustoni johon tulee halokuviakin).

Toimittakaa kuva mieluusti jpg-tiedostoina (ei hirveää pakkausta kiitos), joiden pisin sivu on 400 tai 600 pikseliä. Toivoisin, ettette käsittele kuvia mitenkään (turhien reunojen leikkaus sallittakoon)! 600 pikselin halokuvan koko on sopivasti jpg:llä pakattuna noin 40-80 kt eli ei liian suuri nettikäyttöön. Kuvista tehdään pikkukuvat luettelosivua varten ja isompi kuvaa aukeaa sitten klikkaamalla pikkukuvaa. Toki, myös dioja saa lähettää tätä tarkoitusta varten skannattavaksi joko minulle tai jollekin muulle jolla on skanneri. Paperikuvista negatiivi olisi hyvä saada skannausta varten jos mahdollista (suoraan negatiivista skannaamalla tulee usein parempi lopputulos kuin paperikopiosta).

Kuvista olisi tarpeen saada tietää ainakin päivämäärä ja kuvauspaikka. Kellonaikakaan ei ole pahitteeksi.

Sivuistoille tulee selvät tekijänoikeusmaininnat (suomeksi ja englanniksi) ettei kuvia saa käyttää ilman eri lupaa internetissä tai missään muussa julkaisussa. Toki, jaostolle lähetetyt kuvat ovat jaoston käytettävissä ellei kuvan lähettäjä aseta eri ehtoja. Kuvaaja tullaan mainitsemaan jokaisen kuvaajan kohdalla.

Tarkoitus olisi saada tuo kuvajuttu jo alustavasti toimintaan kun sivusto päivittyy, mutta en ihan uskalla mennä lupaamaan sitä. Veikko on työstänyt tietokantasovellusta jonka kautta homma toimisi. Se on ollut koekäytössäkin ja on toiminut ihan hyvin.

Kommentteja?

Jarmo
Halojaosto