Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (jarmom_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 17.05.2002



Moro,

Eläköön Lowitz...

No joo, kyllä siinä näyttäisi olevan aika selvä alempi Lowitzin kaari. Kuvassa näyttää olevan myös ylempi Lowitz, mutta se erottuu heikosti ja yksinään sitä ei voisi laskea varmaksi. Ylempi näkyy lähinnä siitä, että 22 renkaalla on hienoinen kirkkauden muutos kohdassa, josta ylempi Lowitz kääntyy kohti sivuaurinkoa.

Sattumalta kirjoitin uusimpaan Sivuaurinko-palstaan juttua Lowitzeista. Eri asia on sitten ehtikä Sivuaurinko-palsta mukaan UMiin. Oli vähän ongelmia tiedonsiirrossa...

Tässä kyseinen juttu:

"Lowitzin kaarista

Lowitzin kaaria on nähty tänä keväänä joitain. Ajattelin tässä kerrata mitä niistä nyt osataan sanoa. En tarkoita, että tämä on viimeinen sana, mutta aika pitkälle tällä pitäisi pärjätä Lowitzien kanssa. Aloitetaan nimityksistä.

Lowitzin kaarien komponentit
Lowitzin kaaret jakautuvat kolmeen komponenttiin. Greenlerin kirjassa ne olivat tylsästi nimetty A, B ja C -komponenteiksi. Suomessa käytetään näille komponenteille nimityksiä alempi (A), ylempi (B) ja rengasmainen (C) Lowitzin kaari. Alempi on se, joka koskettaa 22° rengasta sivulla horisonttirenkaan alapuolella. Ylempi koskettaa 22° rengasta sivulla horisonttirenkaan yläpuolella. Rengasmainen Lowitzin kaari ei useimmilla Auringon korkeuksilla kosketa lainkaan 22° rengasta vaan kiertää sen rengasmaisesti (siitä nimi). Lowitzin kaaret yhdistetään useimmin sivuaurinkoihin ja niiden lähettyviltä ne usein onkin helpointa huomata. Myös 22° renkaan ulkoasu voi joskus vihjaista Lowitzin kaarista. Kun esimerkiksi pyramidihaloista esim. 9°, 18° ja 24° parheelioiden kriteeriksi riittää kirkastuma oikealla paikalla, niin samaa voisi kokeilla soveltaa myös Lowitzin kaariin ja jossain määrin sitä on tehtykin.

Klassiset Lowitzit
"Klassinen" viittaa tässä alkuperäiseen teoriaan jolla ensiksi pyrittiin selittämään sivuaurinkoon kurottautuvat oudot halokaaret joiden havaintohistoria alkaa Topias Lowitzin havainnosta vuodelta 1790. Teorian pohjana on ns. spinnaava jääkide eli kide, joka pyörii vapaasti yhden a-akselinsa ympäri.

Teorian mukaan nämä Lowitzit ovat kirkkaimmillaan kun ne ovat lähimpänä 22° rengasta eli ylempi ja alempi silloin kun ne koskettavat rengasta. Nämä voi joskus näkyä pelkkinä pitkähköinä kirkastumina 22° renkaalla. Tämä voisi toimia selityksenä myös sille jo usein havaitulle kololle 22° renkaan kirkkaudessa horisonttirenkaan kohdalla (Katso Juvan näytelmän piirros Fig. 12). Katselkaapa 22° renkaan ulkoasua entistä tarkemmin! Kirkastumien sijoittuminen oikein 22° renkaalla voi olla merkki Lowitzin kaarista!

Rengasmainen Lowitz ei yleensä kosketa 22° rengasta, joten se käytännössä näkyisi kirkkaimpana 22° alapuolella irti kyseisestä renkaasta. Mutta kuten 22° allasivuavan kaaren tapauksessa tuppaa olemaan, ei monikaan halo näy hyvin kun se on matalalla horisontin suunnassa. Näin ollen rengasmainen Lowitz saattaa näkyä ylimääräisenä renkaana sopivalla Auringon korkeudella siellä, missä 24° alemmat parheeliat on totuttu näkemään eli 22° renkaan ulkopuolella sen sivustoilla kuten Ilpo Liimataisen kuvissa 26.8.2000 Vehniän näytelmässä (ks. UMi 5/2000: Fig. 4). Ilpon näytelmässä näyttäisi ylemmästä ja alemmasta Lowitzin kaaresta kielivän myös 22° renkaan kirkkausjakauma.

Rajoittuneet Lowitzit
Tämä ovat lähinnä vain sivuaurinkojen luona näkyvät selvät Lowitzin kaaret. Kenties näiden synnyttämä Oulujokilaakson alueella 31.8.1994 näkynyt kirkas laatakidenäytelmä ratkaisi kiistan siitä, onko Lowitzin kaaret olemassa vai ei. Toinen vastaava näytelmä oli Jari Piikin Juvalla 11.7.1995 näkemä näytelmä (Fig. 12). Ylempi ja alempi Lowitzin kaari yltävät sivuaurinkoon ja rengasmainen kulkee sen läpi lähes 22° renkaan suuntaisesti. Nämä eroavat klassisista Lowitzin kaarista oikeastaan vain siinä, ettei kaaret jatku kovin pitkästi horisonttirenkaan tason ylä- tai alapuolelle. Useimmat parhaista Lowitz näytelmistä ovat tähän mennessä olleet juuri näitä rajoittuneita Lowitzeja, sillä ne on helpompi hahmottaa intensiteettien keskittyessä sivuaurinkojen läheisyyteen ja siten ovat usein irti häiritsevästä 22° renkaasta.

Muistuttaisin kuitenkin, että rajoittuneiden Lowitzien selitys ei ole ihan aukoton. Niiden takana voi yhtä hyvin olla kidepopulaatio, jossa on spinnaavia Lowitz-kiteitä, jotka aina hetkittäin ottavat vakaamman asennon. Tällöin intensiteetti summautuvat sivuaurinkojen luona ja tuovat kaaret paremmin näkyville. On mahdollista, että rajoittunut Lowitz-liiketila ei ole edes todellinen. Tarve selittää eräitä havaintoja niillä voi johtua esim. käytettyjen simulaatio-ohjelmien kyvyttömyydestä ottaa kaikkia haloihin vaikuttavia tekijöitä huomioon, jolloin simulointi ei tahdo onnistua.

Tässä on myös toisen muistutuksen paikka. Aivan kaikki sivuauringosta alaviistoon 22° renkaaseen kurottavat kaaret eivät ole Lowitzin kaaria. Sivuauringon oma muoto saattaa näyttää toisinaan Lowitzilta kaarelta. Sen suunta tosin ei ole aivan oikea: alemmaksi Lowitziksi se on liian jyrkkä ja rengasmaiseksi liian loiva. 1980-luvun lopulla näitä sivuauringon jatkeita raportoitiin Lowitzin kaarina. Laskettiinhan Lowitzin kaaret yhteen aikaan peräti yleisiksi haloiksi ja löytyivät A-lomakkeelta! Monikaan sen aikaisten raporttien Lowitzeista ei nyt kestä lähempää tarkastusta.

Heijastuneet Lowitzin kaaret
Talven jääsumuissa esiintyvä eksoottinen variaatio Lowitzin kaarista. Kyse on oikeastaan "ala-Lowitsin" kaarista (vertaa pariin sivuauringot - alasivuauringot). Nämä näkyvät yleensä matalalla Auringolla kirkkaissa laattajääsumunäytelmissä. Ilmiasuna on usein sivuauringoista pitkästi ylöspäin kurottavat hennot halokaaret kuten 23.1.2002 Vaalan näytelmässä (Fig. 13). Kun Aurinko on korkeammalla, ilmeisesti nämä heijastuvat Lowitzit näkyvät ns. "parhelia legseinä" eli "sivuaurinkojen jalkoina". Tosin eräät parhelia legsit voisivat ehkä selittyä myös alempia Lowitzeinakin.

Lentokoneesta voi nähdä alasivuaurinkojen kohdalla "ala-Lowitzin kaaret" X-muotoisena kaariparina. Nämä ala-Lowitzit ovat sama ilmiö kuin heijastuneet Lowitzin kaaretkin. Ala-Lowitzeista tunnetaan hyvin vähän havaintoja (Tapen kuvat lienevät ainoat).

Ylä-Lowitzin kaaret
Otetaan nämäkin tähän mukaan. Kyse on Lowitzin kaaren esiintymisistä, joissa kaarta näkyy lähinnä vain 22° renkaan yläpuolella. Niiden lakipiste sivuaa joko (yläkoveraa) Parry kaarta tai yläkuperaa Parryn kaarta.

Yläkoveraa Parrya koskettava Lowitzin kaaren osa on havaittu useammin, mutta havaintoja on myös yläkuperaa Parryn kaarta koskettavasta kaaresta. " Aidoimmissa" ylä-Lowitz havainnoissa sivuaurinkojen luona ei ole näkynyt Lowitzin kaaria. Niistä kumpusi tarve selittää kaari Parry-asentoisella kiteellä. Tällaisen kaaren voi teoriassa saada aikaan Parry-asentoinen kide, joka tilttaa horisontaalisesti pysyvän a-akselin suhteen voimakkaasti. Onkin ollut epäselvää, pitäisikö nämä laskea Parryiksi (aikoinaan puhuttiin tilttaavasta tai vääristyneestä Parryn kaaresta) vai Lowitzin kaariksi. Valkean taivaan vieraissa tämä variaatio mainitaan Lowitzin kaarien yhteydessä.

Lowitzin kaariin ne kuuluvatkin. Nämä kaaret seuraavat kuitenkin teoreettisesti ja käytännössä Lowitzin kaarien reittiä taivaalla, joten ne ovat aivan samoja Lowitzin kaaria kuin muutkin. Ei ole mitenkään varmaa, että tarvitaanko tilttaavaa Parry-asentoa lainkaan."

Että semmoista... Huomasin jo pari mokaa tuosta tekstistä. Sen se tekee kun kirjoittaa UMia kello kuuteen aamulla...

Jarmo

> Tobias Lowitzin haamu elää edelleen!
>
> Omissa kuvissani 11.5. klo 18.15 sivuauringista lähtee selvä lisäke
> alaspäin joka yhtyy 22 renkaaseen. Diasta voi erottaa jotain epämääräistä
> hehkua myös sivuauringosta ylöspäin.
>
> 15 vuotta sitten tämä olisi eittämättä tulkittu Lowitzin kaareksi. Kaikki
> sähläys asian tiimoilta on saanut minut kuitenkin epäilemään kaikkea,
mikä
> näyttää Lowitzilta. Olisi hauskaa saada jaoston "virallinen" kanta
asiaan,
> vaikkapa tämän kuvan pohjalta. Eli onko kuvassa Lowitz vai eikö ole?
>
> kysyy Ismo
>
> PS. Kuvat siis osoitteessa:
> http://idefix.taide.turkuamk.fi/~iluukkon/taivas/020511/021105.html
>