Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Ismo Luukkonen (Ismo.Luukkonen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 15.05.2002



Jarmo kirjoitti:

Pahin lienee kuitenkin edullisten
digikameroiden käsisäätöjen puute, kuvat on usein haloja ajatellen pykälän verran ylivalotettuja. Tiedä sitten, miten ne todella kalliit digikamerat sitten pärjäisivät. Ismolla oli joitain kokemuksia?

Minulla oli jokin aikaa sitten kokeiltavana Nikonin D1x -digijärjestelmä, joka on nykyään yleisesti lehtikuvauskäytössä. Kokeiluaikaan näkyi yksi mukavahko halonäytelmä, jota myös kuvasin. Kameran resoluutio on luokkaa 2000x3000 pikseliä ja kuvasin pakkaamatonta TIFF-kuvaa. Pienen alivalotuksen jälkeen (muistaakseni) jälki oli yllättävän hyvää ja toimi hyvin myös kuvia käsiteltäessä. Kuva ei ollut puhki edes (peitetyn) auringon vierellä. Tosin kokeilunäytelmässä tavaraa oli vasta 22 asteen kohdalla, paikalle sattunut kehä ja väripilvet kyllä toistuivat varsin hyvin.

Jos jotain marinan aihetta voi olla (hinnan lisäksi), niin kennon koko on sellainen. Koska kenno on pienempi kuin kinofilmiruutu, ei 24 mm objektiivi enää riitäkään koko 22r:n kuvaamiseen, vaan täytyy olla 18 mm linssi. Hintakysymyshän tämäkin toki vain on. Toinen ongelma on 8-bit värisyvyys, joka rajoittaa jossain määrin kuvan käsittelyä. Vaan eipä hätää, käyttöohjeesta löytyi tieto, että RAW-muodossa kuvatessa värisyvyys on riittävät 12-bit!

Olin kyllä aika vaikuttunut kameran mahdollisuuksista halojen suhteen, vain hinta esti marssimasta suoraan kauppaan.

Kameran vanhempi malli D1 hommattiin työpaikalleni, joten nyt vain odotan, että sopivaan aikaan näkyy lisää haloja testattavaksi.

Ismo

PS. Halvemmista digikameroista testasin Olympuksen E20p:tä (kiinteäobjektiivinen). Haloja en tällä kuvannut, mutta ilman seurantaa kuvatuissa tähtikuvissa se toimi yllättävän hyvin. Kohina oli selvästi pienempää kuin odotin. Tässäkin laitteessa on käsisäätö ja mahdollisuus tiff-muotoiseen tallennukseen (ja raw, en tarkastanut värisyvyyttä), joten haloissakin se todennäköisesti toimii. Nikonilta taasen on tulossa halvempi digijärjestelmä, jonka ominaisuudet ovat kuitenkin lähellä D1x:ää. Hinta on kuitenkin vielä luokkaa 25 000 (markkaa).