Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Timo Nousiainen (tpnousia_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 12.05.2002



> Terve
>
>
> Klo 19 Espoossa näkyi: 22r, saurit,
> hieno ZYK, 46 rengasta ja pyramidikamoista
> 18r, 18p, 23p. pyramidit aika kirkkaita, kirkkaampia
> kuin heikko 22r...
>
> Päivällä näkyi klo 15-16 aikaan 22r, sivuavat, saurit,
> täysi HR, 46 allasivuavat ja toinen 120 sauri.

Vahvistan ylläolevan Espoosta, 9 asteen kamaa en ainakaan itse nähnyt vaikka Helsingin puolella kuulemma (luemma) oli, näin myös molemmat 120 saurit, tosin en yhtä aikaa. Illan näytelmässä oli myös mukana parryn kaari, itse asiassa koko alue ylläsivuavasta jonnekin 28 asteen paikkeille oli kirkas. 22 oli leveä, joten 23/24 lienee ollut mukana, samaten saureissa oli lowitz-maisuutta ja jossakin vaiheessa iltaa oli sellainen "tuntuma" että kirkas alue 22 päällä kaartuisi saureja kohden eikä niinkään poispäin kuten aikaisemmassa vaiheessa (parry -> lowitz?). Peiliä ei ollut mukana, joten jotakin himmeää on voinut jäädä huomaamatta. Zyk oli tosi hieno.

Kuvasin sekä päivän HR-vaihetta että illan pyramidivaihetta, kuvat saanen alkuviikosta. Saa nähdä mitä niissä näkyy.

Ai niin, kun sattui olemaan polarisaatiosuodin kamerassa niin tietenkin sillä piti leikkiä. Koska zykin paikkeilla taustataivas on jo varsin voimakkaasti polarisoitunut, kokeilin saada zykin irti polarisaatiosuodattilemma. Valitettavasti ei kovin hyvin onnannut, vaikka hieman kontrastia sai kasvatettua. Ilmeisesti zykin polarisaatio (mikä ei ollut kovin voimakas) on pitkäli samassa vaiheessa taustataivaan kanssa (sateenkaaren osaltahan näin ei ole; sateenkaari on muutenkin paljon voimakkaammin polarisiotunut). Sen sijaan näytti vähän siltä kuin zykin eri värit olisivat olleet vähän eri tavalla polarisoituneita, esim. violetin sai paremmin esiin polarisaattorilla. Kaiken kaikkiaan efekti siis kuitenkin pieni.

Toinen kiinnostava havainto oli se, että parryn kaari ja parryn alle jäävän kirkkaan alueen polarisaatio näytti olevan hieman erilainen. Mielestäni parryn kaaren erotti kirkastuman yläreunalta paremmin filtteriä pyörittämällä, tosin jälleen kerran efekti oli heikko. Onko vastaavia kokemuksia muilla?

/TN