Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (jarmom_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 30.04.2002



Moro,

Täällä Vaalassa näkyi tänää huhtikuun viimeinen yritys tänään 30.4.

Näytelmä alkoi omituisesti ja jatkui yhtä omituisesti.

Ensin taivaalla oli cirruksen repaleissa himmeä 22 rengas. Yllättäen 13.30 huomasin alaoikealla kämmenellä peitettävän pienen valkean cirrustöyhtön kohdalla kirkkaan ja värikkään (POV) pätkän 46 allasivuavaa kaarta! Tuo pätkä oli näytelmän tämän vaiheen ylivoimaisesti kirkkain halo. Tuo mieleen joitain kesäisin näkemiäni 46 allasivuavia. Kaari kuitenkin himmeni nopeasti ja häipyi pari minuuttia keikuttuaan pilvenlonkalla. Hetken päästä 22 sivuavat näkyivät heikosti 22 renkaan kera. Tuon 46ask aiheuttanut pilvi kulki harmikseni huonosta kohdin haloihin nähden ja se ei tuottanut enempää ihmeteltävää.

Halojen hiipuessa siirryin 6 km etelään halonhakkuuseen. Perille päästyäni 13.55 taivaalla killotti 22 renkaan ja voimistuneen 22 ylläsivuavan kanssa vaakasuunnassa pitkulaiset ja kohtuu kirkkaat sivuauringot. Vähän myöhemmin sivuaurinkojen luona epäilin heikkoa Lowitz-kehitystä. Se ei kuitenkaan vakuuttanut suoralla kädellä. Horisonttirengastakin tunki saurien läpi 22 renkaan sisäpuolelle. 22 ylläsivuava hiipui, tosin 22 rengas jäi kirkkaaksi yläosastaan. 14.07 aloin ihmetellä 22 renkaan levenemistä klo 4:n suunnassa. Pyramideja tulossa? Peili paljasti pian, että reilusti 22 renkaan ulkopuolella oli tosiaan suurin piirtein 24 alemman parhelian kohdalla halonpätkä. Klo 14.12 pätkä oli venynyt jo renkaan kaltaiseksi ilmestykseksi 22 renkaan ulkopuolella. Peilillä se erottui aivan selvästi, suoraan katsoen vaivoin. 14.20 samanlainen himmeä pätkä ilmestyi toisellekin puolelle. 24 kamaa, mutta ei merkkiäkään 9 asteen tavarasta tai muista pyramideista? Ilmiö oli kirkkaimmillaan noin 14.20 seutuvilla ja tarkempaa katsoen totesin, ettei se ollut samankeskinen 22 renkaan kanssa. Silloin välähti, kyse oli rengasmaisesta Lowitzista joka näkyi irti 22 renkaasta ja sivuauringosta! Sen kuviteltu jatke tosiaan leikkasi edelleen pitkulaisen sivuauringon eli outo halokaari etääntyi 22 renkaasta enemmän yläpäästään. Koko session ajan olin yrittänyt saada selvää saurien lähistöllä olevista Lowitzin kaarista, mutta en nyt sentään uskonut noin selvästi rengasmaista Lowitzia näkeväni. Kirkkaimmassa vaiheessa ainakin alempi Lowitz näkyi myös selvästi. Ilmeisesti siihen liittyi erikoinen kirkkaampi läiskänä 22 renkaalla siinä kohdin, missä se sivusi rengasta. Alemmasta ja ylemmästä Lowitzista minulla oli jo kirkkaampaa vaihetta ennen pari aavistusta, jotka siis varmistuivat kun tuo outo "24 kama" ilmestyi.

Tämän tyyppiset Lowitz-näytelmät on jääneet vähälle huomiolle. Se on hiukan huono homma, sillä tuollaisen voi helposti mennä raportoimaan pyramidihaloksi. Rengasmainen Lowitz voi ilmeisesti näkyä erillisenä renkaan pätkänä 22 renkaan ulkopuolella varsinkin korkealla Auringolla. Tällöin näkyvä 22 rengas saattaa olla itseasiassa pääosin ylemmän ja alemman Lowitzien valaisemaa. Efektin simulointi on hiukan vaikeaa, mutta vastaavanlainen tapaus löytyy esim. UMin Sivuaurinkopalstalla 5/2000 Fig. 4 eli Ilpo Liimataisen kuvan peitepiirrosta. Ilpon 26.8.2000 Vehniän kuvissa oli rengasmainen Lowitz hyvin samantapaisesti kuin tänään Vaalassa. Vaalassa tosin kaari ei yltänyt sivuaurinkoon asti ja jäi alemmaksi. Ehkä sen vuoksi, että Vaalassa Aurinko oli korkeammalla? Vaalassa ilmiö oli aika paljon himmeämpi kuin Ilpon kuvaama.

Päivän halot Vaalassa 30.4.2002:
13.30 - 13.40: 22r, 22sk, 46ask
13.55 - 15.00: 22r, sa, 22sk, hr, Lowitzit

Ja taas on aika koota viimeisen 2 kk havainnot (maalis - huhtikuu) lomakkeelle ja jaostoon. Toivoisin postitusta viimeistään 10.4. että minulle jää aikaa kirjoitta UMia.

Jarmo