Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (jarmom_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 05.04.2001



Tervehdys,

Täällä Oulujärven rannalla pääsivät pyramidit yllättämään tuossa iltapäivällä puoli neljän maissa. Pyramidikiteen synnyttämiä haloja oli liikkeellä kaikkinensa tunnin ja sen päälle tuli vielä komea 46° ylläsivuava ja selvä 46° allasivuava horisonttirenkaan kera kunnes lounaasta puskeva rintama tuli päälle. Nyt tihkuttaa vettä.

Pyramidihaloista näkyi ainakin seuraavat:
-18° parheliat
-23° ylempi parhelia
-9° rengas
-9° alempi parhelia
-24° alemmat parheliat
-18° rengas
-(mahdollinen) 20° rengas
-35° rengas! Näkyi suoraan katsoenkin!
-9° sivuavat

Mahdollinen 20° rengas "näkyi" 18° kamassa aistittavana kahtiajakona, mutta ei täysin vakuuttanut. Yleensä tuollainen kyllä kuvista varmistuu.

35° rengas haamuili monessa välissä kunnes loppuvaiheessa, samaan aikaan kun oikea 18° parhelia kirkastui, 35° rengasta näkyi pitkä pätkä oikealla ihan ilman peiliäkin.

Loppuvaiheessa oikea 18° parhelia oli hämmästyttävän terävä, värikäs ja kiitettävän kirkas. 18° parhelia oli kohtuu pitkä, mutta simulaatioissa näkyvää uloskaareutumista en nähnyt. Reilut 10 minuuttia myöhemmin yhtä terävä, värikäs ja kirkas läiskä ilmestyi vasemmalle 18° parhelian seudulle ja samaan aikaan kehiin kiirehti 9° sivuavat kirkastumina 9° renkaan sivuilla. Hetkeä myöhemmin myös 22° ylläsivuava ilmestyi. Oikealla näkyvä läiskä oli selvästi lyhyempi, muistuttaen suuresti pystysuoraa tavan "sivuaurinkopätkää" ja jäi hieman mietityttämään olisiko kyse ollut 20° sivuavasta. Jälkimmäinen kirkastuma ei syntynyt samassa osassa pilveä kuin tuo kirkas 18° parhelia, sillä pilvet tulivat auringon suunnalta. Täytyy tarkistaa kuvista. Pyramidisivuaviin liittyen epäilin myös 24° sivuavia pariin otteeseen, mutta ne eivät varmistuneet missään vaiheessa.

No, kuvia tuli otettua. Toivottavasti onnistuivat.

Jarmo