Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (jarmom_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 29.03.2001



Keväinen tervehdys,

Tässä on huomenna postiin lähtevän jaostokirjeen lyhennelmä. Varsinainen jaostokirje postitetaan huomattavasti suppeammalle ihmisjoukolle, lähinnä viime aikoina havaintoja lähettäneille.

Vuoden parhain halojen havainnointikausi on aluillaan ja oikeastaan jo alkanut. Muutama komea halonäytelmä ja pari ellipsihavaintoakin on jo tälle keväälle saatu.

HALOHUHTIKUU 2001 Tänä keväänä olisi jälleen muutaman vuoden tauon jälkeen tarkoitus viedä läpi kuukauden mittainen halohavaintoprojekti, jonka aikana toivotaan mahdollisimman monen harrastajan havaitsevan ja raportoivan halohavaintojaan jaostolle.

Tänä vuonna on myös tarkoitus koostaa havainnoista yhteenveto, joka jaetaan kaikille projektiin osallistuneille havaitsijoille. Tähän urakkaan ovat lupautuneet herrat Jarkko Korhonen ja Teemu Öhman.

Koska molemmat asuvat Oulussa, niin on sovittu, että huhtikuun aikana tehdyt havainnot ja tarkistettavat valokuvat toimitetaan pikaisesti Teemulle Ouluun toukokuun kahden ensimmäisen viikon sisällä. Sen jälkeen saapuneiden havaintojen pääsy mukaan yhteenvetoon on epävarmaa. Havaintoja, varsinkin B-lomakkeita, voi toimittaa Teemulle jo aikaisemmin.

Huhtikuun 2001 havainnot postitetaan siis osoitteeseen:

Teemu Öhman
Tirolintie 2 A 605
90550 OULU TÄMÄ JÄRJESTELY ON VOIMASSA VAIN HUHTIKUUN 2001 AIKANA TEHDYILLE HAVAINNOILLE! Muistakaa toimittaa havaintojen mukana myös nimenne ja postiosoitteenne, jotta yhteenveto voidaan välittää oikeille henkilöille! Havainnot toimitetaan yhteenvedon teon jälkeen jaoston vetäjälle arkistointia varten.

Jokaiselle piirrokselle on merkittävä myös päivämäärä, havaintopaikka ja kellonaika. Sanallisia kommentteja voi myös lisätä A-lomakkeen piirrosten yhteyteen. Havainnot suositellaan piirrettäväksi mielellään puhtaalle kopiopaperille, ruutupaperin käyttöä on syytä välttää. Lisäksi paperin toinen puoli saisi mielellään olla puhdas. Jokainen paperi on syytä merkitä omalla nimellä, ettei ne vahingossa pääse sekoittumaan.

Piirustustekniikka on luonnollisesti vapaavalintainen, mutta sellainen toive olisi, että lyijykynäpiirroksia ei jätettäisi kovin vaaleiksi. Niiden saaminen näkyville julkaistaessa vaatii usein kuvankäsittelyä ja hennoimmat vedot eivät välttämättä skannattaessa tule lainkaan mukaan. Myös sinisen kuulakärkikynän käyttöä olisi syytä välttää, se ei ole piirustusväline ja harmaasävykuviksi kuulakärkikynällä tehtyä piirrosta skannattaessa sininen väri jää helposti turhan vaaleaksi.

A-lomakkeen havainnot on syytä piirtää mittakaavassa 1 mm = 2° eli 22° rengas piirretään 11 mm säteisenä renkaana. Pelkkien auringonpilarien ja B-lomakkeen piirrosruudun mittakaava on vapaavalintainen. B-lomakkeen kokotaivaspiirroksen mittakaavahan on äsken mainittu 1 mm = 2°.

SÄHKÖPOSTIRAPORTIT Jaoston sähköpostilistalla voitanee hiukan madaltaa rapostointikynnystä. Eli jos jotain hiukan tavanomaista parempaa näkyy huhtikuussa, niin viestiä jaoston listalle. Huom! Sähköpostiraportointi ei tule riittämään yhteenvedon saamiseksi. Lisäksi sähköpostiraportteja ei juurikaan tulla huomioimaan yhteenvedossa. Voi olla, että jaoston kotisivuille kyhätään www-sivu kertomaan viimeiset havainnot, mutta siitä ilmoitetaan myöhemmin.

UUDET HAVAINTOLOMAKKEET Jaostokirjeen mukana postitetaan pari kappaletta uusittuja A- ja B-halohavaintolomakkeita. Uudet lomakkeet löytyvät myös halojaoston kotisivuilta PDF-tiedostoina. Uusia lomakkeita voinee kysellä Ursan toimistolta. Valitettavasti en voi taata, että Ursasta saa lomakkeita, sillä lomakkeiden tilaus Ursasta ei ole tuntunut toimivan viime aikoina ja allekirjoittanutkin kaipaisi hiukan tietoa Ursan puolelta onko sen enää tarkoituskaan toimia. Allekirjoittaneella itsellään ei nykyisin ole juurikaan mahdollisuutta toimittaa lomakkeita niitä pyytäville. Jos nurkissa lojuu vielä vanhoja lomakkeita, voi niitä edelleen käyttää.

A-lomake
Uudessa A-lomakkeessa ei vanhaan verrattuna isoja muutoksia ole. Yhdelle lomakkeelle kirjataan vain yhden kuukauden havaintoja, ei useamman eri kuukauden havaintoja. Tarvittaessa havaintoja jatketaan toiselle lomakkeelle eikä esim. lomakkeen tyhjälle takapuolelle. Suurin osa A-lomakkeen täytettävistä kohdista on itsensä selittäviä, joten ei niistä sen enempää.

Kuun halot merkitään kaksoispäiväyksellä (esimerkiksi 4-5.4.) kuten ennenkin. Kuukausien vaihteen yön halot tulevat edellisen kuukauden lomakkeelle. Jos samalta päivältä tulee useampia havaintoja, ei päiväystä tarvitse kirjoittaa kuin ensimmäiselle havainnolle ja sama pätee myös synty ja paikkakunta -sarakkeisiin. Tämä selventää lomaketta. B-lomake-sarakkeen ympyrä rastitetaan jos kyseinen havainto sisältää A-lomakkeella mainitsemattomia halomuotoja. Tällöin pitää täyttää luonnollisesti myös B-lomake. Jos havainto ei sisällä mitään A-lomakkeen muotoa, merkitään havainto silti A-lomakkeelle ja rastitetaan vain kyseinen B-lomake -ympyrä. Synnyksi havainnolle merkitään missä pilvikerroksessa tai pilvityypissä halo esiintyy. Yleisimmät synnyt ovat H (yläpilvet), M (keskipilvet) ja L (jääsumu eli low level). Jos tuntee pilvet voi merkitä myös tarkan pilvityypin.

B-lomake
Myös useimmat B-lomakkeen täytettävät kohdat selittävät itsensä. Synty-kohdassa on valmiina ympäröitävissä synnyt H, M ja L. B-lomakkeen kokotaivas-piirroksesta on jätetty valmiit ilmansuunnat pois. Toisin sanoen aurinko tulee piirtää viivalle, joka on zeniitistä (merkitty rastilla) suoraan alas. Ilmansuunnat voi lisätä piirrokseen merkkaamalla kaksi vierekkäistä pääilmansuuntaa horisonttia kuvaavan renkaan ulkopuolelle oikeisiin kohtiin, esimerkiksi S ja W tai suomea suosittaessa E ja L.

Jarmo Moilanen



Jarmo Moilanen
Säräisniementie 250
91760 SÄRÄISNIEMI
Puh. (08) 8107 200
Gsm. 040-7756268