Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jarmo Moilanen (jarmom_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 27.06.2000



Tervehdys kaikille,

Kirjoitin tulevaan UMiin (puhun nyt numerosta 3/2000, jota on lupa odottaa ennen Cygnusta) kehoituksen Ukkoshalojen havaitsemisesta kesäprojektina. Koska täällä oli tänään parikin kovaa ukonilmaa (sähköt oli tunnin poikki) niin ajattelin, että hyvä vihjaista aiheesta jo nyt. Minun olisi pitänyt tämä projekti pistää jo numeroon 2/2000, mutta eipä se olisi sen aikaisemmin joutunut...

Eli tehkää havaintoja ukkospilvissä (Cumulonimbus) näkyvistä haloilmiöistä. Merkatkaa havainnon synnyksi T (=thunder). Vanhastaanhan ukkospilvissä ja varsinkin niiden latvustoissa näkyvien halojen synnyksi on merkattu H. Mutta käytetään ukkospilvisyntyisiin nyt jatkossa tuota T-kirjainta. Koska Cumulonimbukseksi lasketaan myös kuuropilvi, joka ei ukkosta, niin tehdään tässä se ero, että T:ksi synty merkataan vain, jos pilveen liittyy ukkosilmiöitä eli jyrinää ja salamointia tai pilven muoto on se ukkospilvimäinen "alasin". Itse olen nähnyt varsin värikkäitä ja kirkkaita haloja ukkospilvien lakiosien alasimen "cirruksissa". Näytelmät ovat valitettavan usein pätkittäisiä johtuen pilvialueen rajallisesta esiintymästä. Myös pilven sijainti aurinkoon ei aina ole otollinen. Ja huomatkaa tarkistaa, ettei halo näy ukkospilven taustalla olevissa yläpilvissä vaan nimenomaan ukkospilveen liityvissä pilvimuodostelmissa. Edellisestä huolimatta, laskekaa mukaan myös ne tapaukset, joissa ukkospilvet jättävät joskus jälkeensä ohuita cirruksen kaltaisia rippeitä (sellaisessa olen itse nähnyt erään värikkäimmistä Suomessa näkemistäni zykeistäni). Harvinaisuuksia ei juuri ole ukkospilvissä sattunut silmiini.

Olisin erittäin iloinen, jos havainnoista käy ilmi halojen sijainti ukkospilven suhteen. Todennäköisesti suurin osa haloista sijoittuu ukkospilven lakiosan alasimeen ja varsinkin sen ylimpiin osiin. Tietysti negatiivisia havaintoja, varsinkin tapauksista joissa ukkospilven yläosan hapsut ovat olleet sopivasti auringon suhteen sivuaurinkojen ja 22 renkaan näkymisen kannalta, olisi kiva saada. Ne tapaukset voi kirjata erilliselle paperille.

Ukkosia on muutenkin kiva seurata, jos ei muuten niin ainahan sitä voi yrittää bongata niitä trombeja... Tuossa oli juhannuksen pyhinä Suomussalmella kovia tuulenpuuskia aiheuttaneen pilvimassan alapinnalla jonkinasteinen Parviaisen "trombiseksi ilmaksi" TjaAssa nimeämä ilmiö, joka kuitenkin jäi kehittymättä pyörivää pilvimassaa kummemmaksi. Kyseisen ilmiön pyörimisnopeus oli tosin aika vaatimaton, joten sen trombeihin vertaaminen olisi loukkaus trombeja kohtaan.

Jarmo

|====================

| Jarmo Moilanen
| Säräisniementie 250
| 91760 Säräisniemi
| Puh: 08-8107200
| GSM: 040-7756268
| S-posti: jarmom_at_netppl.fi
| Kotisivut: http://www.netppl.fi/~jarmom/index.htm
|====================