Ursa   Viestintä   Listat   halo-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

halo-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä halo-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: J Marko Pekkola (marko.pekkola_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 26.02.2000


> Miksi meitä aina rankaistaan "tiedetoimittajilla," jotka suhtautuvat
> työhönsä ilmeisen välinpitämättömästi, eivät vaivaudu tarkistamaan
> faktoja ennen jutun julkaisua, ja tunkevat omia omituisia käsityksiään
> toisten suuhun? Jos haluatte raivostua, lukekaa yllä mainitusta
> hurlumhei-aviisista löytyvä Leena Tähtisen täysin pöhkö "Halojen
> sesonki alkaa" höpötys.

Iski musta pilvi ja itku kun näki sen eilen bussissa. Masentavaa ettei Leena viitsinyt tarkistuttaa halojuttuaan kenelläkään alan ihmisellä. Tiettyä älyllista halveksuntaa harrastajia kohtaan (ei mitään uutta NIILTÄ tiedeyhteisön, jotka eivät vain ole perillä suomalaisten saavutuksista alalla), että kuvitellaan että tiedetään kaikki kepeästä halobongailusta ihan pelkällä ensikäden arvailulla. Harvinaisen raskasta se että Jarmon REPLIIKKI on muokattu (faktavirheelliseksi)... ja silti tekstin tarkistuttaminen jätetty väliin. Kiva että ollaan parikymmentä vuotta tässä maassa kerrottu kaikille että kehät on vesipisarailmiöitä ja halot jääkiteiden (kansainvälinen luokitus jo 1700-luvun puolivälistä lähtien), niin sitten tulee tällaista paskaa 40 000 ihmisen lehdessä tieteestä kiinnostuneelle väestölle (halot on synonyymi kehille). Pahinta on että kuva jonka juttu antaa halometsästelystä on vähintäänkin infantiili: epä-älylliselle harrastajalle riittää vain typerästi se että taivaalla on eri määriä aurinkokeskisiä simppeleitä "kehiä", 9, 18, 22 tai 46 asteen mittaiset.

Leena on erittäin kokenut tiedetoimittaja, joka on pitkään tehnyt poikkeuksellisen korkealaatuista ammattityötä tähtitieteen kansantajuistamisen parissa. Lisäksi hän on hyvin sympaattinen tyyppi. Sääli vaan, että harrastuksen popularisointi oli ainakin tässä jutussa täysin päin helvettiä. Taustalla on ilmeisesti se asenne että harrastajien puuhat ovat niin yksinkertaisia tai ehkä naiiveja bongauksia, joista a/ ei tarvitse pari minuuttia pidempään puhelimessa kysellä, b/ joista kirjoittaessa ei itse tarvitse ymmärtää tarkalleen ottaen mikä siinä on kiinnostavaa ja piste i:n päälle: c/ faktatarkistuksia ei tarvitse tehdä, ja d/repliikkejä voi muokata tarkistamatta niitä haastatellulla.

Neljä kohtaa väärin arvattu.

Marko