Ursa   Listat   deepsky-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

deepsky-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä deepsky-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Arto.Oksanen_at_hidden_email_address.net
Päiväyksen mukaan: 09.11.2006Olen havainnut tätä tähteä nyt kolmena yönä Hankasalmen laitteilla ja valokäyrä näyttäisi tukevan gravitaatiolinssihypoteesia (himmeneminen hidastuu ja väri pysyy vakiona):

http://85.156.157.93/ccd/VarCas06/VarCas2006.gif

Kiitokset Varkauteen Markku Nissiselle, jolta löytyi sekä digikamerakuva ennen tähden maksimikirkkautta (erittäin tärkeä havainto!) että uudempia CCD-kuvia.

Jatkakaa havaitsemista, sillä jos linssitähdellä on planeettoja ne voivat aiheuttaa uusia kirkastumisia. Jos tähti on kirkkaampi kun edellisenä havaintoyönä, niin kuvia kannattaa ottaa silloin sarjatulella. Planeettojen aiheuttamat kirkastumat voivat olla hyvin lyhytkestoisia (tunteja).

arto

-----Original Message-----

From: owner-muuttuja-l_at_ursa.fi [mailto:owner-muuttuja-l_at_ursa.fi] On Behalf Of Arto.Oksanen_at_tietoenator.com Sent: 7. marraskuuta 2006 0:28
To: muuttuja-l_at_ursa.fi
Cc: deepsky-l_at_ursa.fi; havaintotornit-l_at_ursa.fi Subject: [muuttuja-l] Kuvia Kassiopeijasta?

Kassiopeijan uusi muuttuja (GSC 3656-1328) on osoittautumassa hyvin mielenkiintoiseksi ja harvinaiseksi tapaukseksi. Se näyttäisi olevan gravitaatiolinssi-ilmiö (microlensing). Olisi erittäin tärkeää saada CCD- ja valokuvia Kassiopeijan tähdistöstä lokakuun puolivälin ja marraskuun alun väliltä.

Jos kellään on tällaisia kuvia niin ne voi toimittaa vaikka minulle mitattavaksi ja edelleentoimitettavaksi. Kirkastumisvaiheesta on vain muutama havainto. Muuttuja kirkastui magnitudista 11 magnitudiin 7 ja on nyt taas himmentynyt lähelle alkuperäistä kirkkauttaan. V-suotimen läpi otetut kuvat ovat edelleen hyvin haluttuja, joten kohdetta kannattaa kuvata sään salliessa marraskuun loppuun saakka.

Tähden koordinaatit ovat:
R.A. = 00h 09m 21.81s, Decl. = +54o 39' 43.8" (2000.0)

arto
--

Arto Oksanen arto.oksanen at jklsirius.fi Jyvaskylan Sirius ry, Kyllikinkatu 1, 40100 Jyväskylä

Puh: 040-5659438                     Fax: 014-4157803