Ursa   Listat   deepsky-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

deepsky-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä deepsky-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Makela (veikko.makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 22.09.2005Sanotaan nyt heti aluksi, ettei tule väärää käsitystä, että kannatan suurta visuaaliputkea Artjärvelle, mutta niin että saadaan samalla myös muutamia muita fasiliteetteja, jonka mahdollistavat monipuolisen harrastuksen siellä.

Toivoisin kuitenkin, että talvisodan aikainen juoksuhautakielenkäyttö  unohdettaisiin, eikä asetettaisi vastakkain tai, vielä pahempaa, mollattaisi muita tähtiharrastuksen osa-alueita. Uskoisin, että tässä deep sky -yhteisössäkin on runsaasti, jotka harrastavat muutakin kuin syvää taivasta.

Niinpä, esimerkiksi aurinkokunnan kohteiden havaitsemisesta kiinnostunut deep sky -listalainen voi kokea loukkauksena, sen että häntä kiinnostava harrastusala asetetaan vastakkain ds-harrastuksen kanssa. Täällä on varmaan paljon ds-kohteiden kuvaajia, joista kuvausharrastus on tärkeä asia.

Nämä intressit eivät ole toisiaan poissulkevia, siksi ei ole tarpeen harrastaa mitään vastakkainasettelua.

Luen itsenikin mukaan ds-yhteisöön, vaikka harrastakin sitä vaatimattomilla välineillä. Toivottavasti kukaan ei aseta paljain silmin ja kiikarilla havaitsemista ds-harrastukseen kuulumattomaksi.

Unelmia voi olla, aina ne eivät ehkä sellaisinaan ole mahdollisia ja pitää olla myös valmis myöntämään, että ihan vähän tinkimällä ehdottomista tavoitteistaan, voidaan saada aikaan edelleenkin tosi hyvä lopputulos, samalla saadaan aikaa hyvää laajemmallekin harrastajoukolle.

Markuksen näkemyksessä muutamia heikkoja kohtia:

  • Kaivopuistoa ja Tähtikalliota on hankala asettaa rinnakkain, Helsinkiin ei välttämättä matkusteta viikonlopuksi havaitsemaan Lahdesta tai vaikkapa Tampereelta, mennä yöpymään ohjausrakennuksen sänkyyn havaintosession jälkeen. Helsingin torni on myöskin ison osan vuoden yleisönäytöskäytössä ja paikka on vakaviin havaintoihin luvattoman rauhaton..
  • Pienen linssiputken ja aurinkohavaitsemiseen kelpaavien suotimien osuus Artjärven jatkohankkeessa ovat kokonaisbudjetissa melko merkityksetön osa pääteleskoopin ja kakkostornin hinnasta, niinpä ne ovat tuskin mikään este.
  • Meade ei ole robottikelpoinen kaukoputki, eikä Artjärvelle oltu alunperinkään hankkimassa robotti/etäkäyttökaukoputkea, robottijalustan hankkiminen ei tarkoita robottikaukoputken hankkimista.. mutta todettakoon, että tuosta vaihtoehdosta ei tässä muutenkaan ole vähään aikaa puhuttu, visuaaliputki on ollut olennaisena vaihtoehtona. Meade toimii varmaan jatkossakin sekä kuvaus- että visuaaliputkena, jollaisena se on monelle edelleenkin iso putki.

En tiedä, mistä Markus nuo jarruvirkamiehet on kaivanut. Ainoa, jota tässä voi 'virkamiehiksi' kutsua, on Ursan hallitus ja sekin hyväksyi sen, että EU:lta voidaan hakea 150 000 euron rahoitusta jatkohankkeelle ja harrastajien on keskenään pystyttävä sopimaan yksityiskohdista. Ei voi moittia jarrutuksesta, tilanne olisi hyvin voinut olla toinen.

Toivoisin ds-listalaisilta avointa mieltä ja ymmärtämystä, että tähtiharrastus on meille yhteinen asia, ei ole ds-porukkaa tai planeettaporukkaa vaan aktiivisia tähtiharrastajia. Sovittelemalla intressejä keskenään ei oikeasti vesitetä hankkeita, vaan luodaan hyvä yhteiset mahdollisuudet harrastaa Artjärvellä. Muistettakoon, että paikka kokonaisuutenakin tulee palvelemaan myös ds-jaostoa helposti varattavana ja kelvollisena kokoontumispaikkana.

  • * *

Keskeisenä pointtina siis viestissäni on, että vältetään ristiriitojen lietsomista eikä kaivauduta juoksuhautoihin. Uskon, että tässäkin asiassa löytyy tyydyttävä ratkaisu kaikille.

-VeikkoM-