Ursa   Listat   deepsky-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

deepsky-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä deepsky-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Makela (veikko.makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 03.08.2005


Jonkunlainen prioriteettijärjestys olisi kyllä hyvä olla luettelonimille. Tokihan jos tietokannan taustalla olisi kattava ristiviittausluettelo kohteista, niin silloin ongelmaa ei ole.

Minusta ensisijaisesti nämä tunnetuimmat luettelot Messier ja NGC (ehkä IC). Sen jälkeen kullekin kohdetyypille  voisi järjestelmällisesti käyttää alan
kattavinta ja/tai eniten referoitua luetteloa.

Muutamia erikoistapauksia tulee mieleen, joissa joutuu kattavuuden ja tunnetuimuuden kanssa miettimään, mm. pimeät sumut tunnetaan B ja LDN -luetteloissa, mutta uusin huomattavasti kattavampi luettelo CDN ei ole vielä kovin tunnettu. Kaksoistähdissä on käytetty ADS:ää, vaikka Washingtonin luettelo WDS on paljon kattavampi.

Olennaistahan toki on tietokannassa, että haulla voi löytää haluamansa kohteen.

Tämä pätee myös monen kohteen havaintoihin. Minusta kohteiksi pitäisi merkistä vain ne kohteet, joista kortissa on kuvaukset eli mistä on tehty varsinainen havainto.

Itse jonkun verran olen samaa piirrosta lähettänyt eri havainnoksi, kun kortille on mahtunut useampi kohde. Näitähän paljain silmin -havainnossa tuppaa tulemaan. Joskus tein Karhulan Timon havaintojen kohdalla niin, jos kortilla on eri luetteloiden kohteita, niin saman luettelon kohteet tuli yhteen, seuraavan luettelon toiseen jne.

-VeikkoM-