Ursa   Listat   deepsky-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

deepsky-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä deepsky-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

Kirjoittajan mukaan: Veikko Makela (Veikko.Makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 01.08.2000Quoting Marko Myllyniemi <myllma_at_nic.fi>:

> > tällöin olisi mahdollista rajata tarkka alue.Vaikuttaako ko.laite
> > havaintoon? Käsittäisin että paljain silmin tehtävät ds. havainnot
> > koskevat
> Ei ole kokemusta, mutta ainakin tuon luulisi estävän esim. hajavalon
> pääsyn silmään, jolloin kohdekin näkyy paremmin.

Kyllä tummennetun putken tai muunkin hajavalosuojan pitäisi vaikuttaa havaintoon. Itselläni ei ole kokemusta, mutta tietävämmät sanovat niin.

Cygnuksella muistaakseni sovittiin, että tuollaiset tummenetut putket ovat "sallittuja" apuvälineitä STO-projektissa. VNE-luetteloa laatiessani  pitäisin noita ei-optisina apuvälineinä, joskin pitäisi selvästi mainita, mikäli tuollainen putki ja apulaite tuo kohteen esiin.

Itselleni tulisi sellainen ajatus mieleen, että tummalla putkella voisi yrittää nähdä kohteet ja sen löydettyään yrittää nähdä se myös ilman välinettä. Hahmottaminen saattaa olla helpompaa, kun kohteen on varmasti  nähnyt. Myös pientä kiikaria voisi kokeilla tällaiseen "esikatseluun". Tosin silloin paljain silmin katsellessa täytyy olla itselleen erittäin kriittinen, jottei vain kuvittele näkevänsä paljain silminkin.

> Saanen olla erimieltä, havaintopiirroksen tekeminen pienenäkin näkyvästä
> kohteesta voi olla hyvinkin arvokas, siitä kun näkee mm. millaisena
> kohde näkyy eri tavoin havaittuna...

Olen samaa mieltä. Piirroksella on arvonsa. Myöskin voidaan ajatella, että piirros kertoo myös miten kohteen voi löytää. Tähtikartalla on aina vaikea kuvata täsmällisesti se, mitä silmä lopulta näkee. Tuli vain mieleeni Cygnuksellakin puhutut "vaaralliset" kohteet, eli tähtirypäleet  kohteen lähistöllä, joita voisi luulla itse kohteeksi.

-VeikkoM-