Ursa   Listat   deepsky-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

deepsky-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä deepsky-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

Kirjoittajan mukaan: Laura Jalkanen-Lehtinen (lehtijalkanen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 13.10.2000


    Tervehdys vaan kaikille!

    Pari viikkoa sitten satuin innostumaan galaksien havaitsemisesta. Ja ei kauankaan, niin olin kehitellyt itselleni projektin asian tiimoilta. Tuon projektin terkoitus on havaita kaikki Messierin luettelon galaksit ja NGC 5866/"M102" vakioputkella samoissa olosuhteista. Suomesta sen pitäisikin onnistua hyvin, koska ainoastaan yksi Messierin galaksista (Vesikäärmeen M83) jää aivan horisontiin. Ja Sombreeroa lukuunottamatta kaikki muut ovat taivaanekvaattorin pohjoipuolella.

    Oma putkeni tosin on vain 12cm ja havaitsen kaupungissa, joten useat havainnot jäävät taatusti asteelle "äärihimmeä hehku, erottuu juuri ja juuri". Mukavaa olisikin saada vähän vertailuaineistoa erikokoisilla laitteilla erilaisissa olosuhteissa. Silloin voisi vaikka kartoittaa mitkä galaksit näkyvät hyvin 10-senttisellä kaupungissa, kuinka suuri putki tarvitaan kunkin spiraalilgalaksin haarojen näkemiseen ja mitä kaikkea kivaa 50-senttisellä näkee.

    Jos joku nyt sitten innostuu, niin mukaan vaan. Toivottavasti saadaan paljon erikokoisia putkia mukaan. Mikään kiirehhän tässä ei kuitenkaan ole. Ja jos innostusta riittä, voi joku väsätä aineistosta jutun EDLään. Toivotaan että pilvet väistyvät ja päästään tositoimiin.

            Terveisin Jyri Lehtinen!