Ursa   Listat   deepsky-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

deepsky-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä deepsky-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

Kirjoittajan mukaan: Peter Vonbagh (peter.vonbagh_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 17.10.2000


    -----Alkuperäinen viesti-----
    Lähettäjä: Laura Jalkanen-Lehtinen <lehtijalkanen_at_kolumbus.fi>     Vastaanottaja: deepsky-l_at_ursa.fi <deepsky-l_at_ursa.fi>     Päivä: perjantai, lokakuu 13, 2000 4:06     Aihe: Messierin galaksit

    Jyri wrote:

        Tervehdys vaan kaikille!

        Pari viikkoa sitten satuin innostumaan galaksien havaitsemisesta. Ja ei kauankaan, niin olin kehitellyt itselleni projektin asian tiimoilta. Tuon projektin terkoitus on havaita kaikki Messierin luettelon galaksit ja NGC 5866/"M102" vakioputkella samoissa olosuhteista. Suomesta sen pitäisikin onnistua hyvin, koska ainoastaan yksi Messierin galaksista (Vesikäärmeen M83) jää aivan horisontiin. Ja Sombreeroa lukuunottamatta kaikki muut ovat taivaanekvaattorin pohjoipuolella.

        Oma putkeni tosin on vain 12cm ja havaitsen kaupungissa, joten useat havainnot jäävät taatusti asteelle "äärihimmeä hehku, erottuu juuri ja juuri". Mukavaa olisikin saada vähän vertailuaineistoa erikokoisilla laitteilla erilaisissa olosuhteissa. Silloin voisi vaikka kartoittaa mitkä galaksit näkyvät hyvin 10-senttisellä kaupungissa, kuinka suuri putki tarvitaan kunkin spiraalilgalaksin haarojen näkemiseen ja mitä kaikkea kivaa 50-senttisellä näkee.

        Jos joku nyt sitten innostuu, niin mukaan vaan. Toivottavasti saadaan paljon erikokoisia putkia mukaan. Mikään kiirehhän tässä ei kuitenkaan ole. Ja jos innostusta riittä, voi joku väsätä aineistosta jutun EDLään. Toivotaan että pilvet väistyvät ja päästään tositoimiin.

                Terveisin Jyri Lehtinen!    Vastaus edelliseen:
    Kokemukseni mukaan 20senttisellä JS-teleskoopilla löytyvät kaikki Messierin galaksit ja myös M102 vaikka havaintopaikkani on vain pari sataa metriä lähimmistä katuvaloista, kunhan vain ilma on muuten kirkas. M101 tuntuu näkyvän vaikeimmin. Kauempana kaupungista pimeällä maaseudulla kaikki näkyvät tietysti paljon paremmin ja kauniimmin, mutta kyllä ne näkyvät jotenkuten jo aivan kaupungin liepeillä.

    Pienemmällä putkella, TAL-1: llä tilanne on hiukan toisin. Jos kohteen kirkkaus on huonompi kuin 9 m niin havaitsija on vaikeuksissa (minun kokemukseni ja silmieni mukaan). Sombrerogalaksi (8,3m) kyllä näkyy 11 senttiselläkin jos vain löytää paikan missä se ei ole esteiden takana.

    Pyörregalaksi M51 (8,1m) näkyy hyvin ja sen pienempi osapuoli(NGC5195, 9,6m) näkyy myös pienenä täplänä. Itseasiassa tämä M51 seuralaisineen näkyy myös Ursan myymällä Helios Stellar 15x70 kiikarilla

    Pienellä putkella turhautuu etsiskellessään Virgon tai Bereniken hiusten lukuisia galakseja. Kirkkaimmat löytyvät, himmeämmät eivät ja on monasti vaikeaa sanoa mikä tuo himmeä vaivoin löydetty utuläikkä oikein on.

    Kirkkaita öitä toivoo: Peter von Bagh