Ursa   Listat   deepsky-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

deepsky-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä deepsky-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

Kirjoittajan mukaan: timo.karhula_at_hidden_email_address.net
Päiväyksen mukaan: 04.04.2005


>Missä teit havainnon? Eikö Ruotsin etelä- ja keskiosista ole vaikeaa
löytää valosaasteetonta paikkaa? Himmeimmät >kentässä erottuneet tähdet olivat varmaan lähellä magnitudia 20, vai kuinka? En ole kuullut, että kukaan muu olisi tehnyt >yhtä perusteellista tutkimusta Abell 1367:n ja Abell 1656:n kohteista. Kunnioitettava saavutus tuo Hoagin havaitseminen
>tosiaan on, vaikka Iiro Sairanen ja Markus Tuukkanen ehtivätkin ensin.

Hei Toni!

  Havaitsin "observatoriostani" vanhempieni kartanolla Virsbo-nimisessä kylässä joka sijaitsee Västeråsista 45 km luoteeseen. Nyt kunnan sammutettua joka kolmannen katuvalon, on olosuhteet paremmat mitä aiemmin. Muutama katovalo vielä häikäisee mutta taustataivas on muuten aivan pimeä jos olen täysin varjossa. Minulla ei muuten ole yhtään katuvaloa 15 km etelän suunnassa.

  En nyt sentään nää 20 magnitudin asti, mutta ainakin 16 magnitudin paremmalle puolelle. 17.5-tuumainen f/4.5 putkeni okulaarinpidin ei taida olla suorassa kulmassa putkeen joten tähdet eivät ole pistemäisiä suurella suurennuksella. Rajamagnitudi kärsii siten hieman putkella katsottaessa. Olin aikaisemmin tutkinnut Abell-joukkojen keskustoja mutta nyt minä haravoin joukkojen ulko-osia. Abell 1656 eteläosasta löytynee ehkä tusinan verran galaksia vielä. Suuri osa klusterien kohteista on 15-16 mag MCG- ja CGCG- (ZWG)-galakseja.

/Timo Karhula