Ursa   Listat   deepsky-l   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

deepsky-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä deepsky-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

Kirjoittajan mukaan: timo.karhula_at_hidden_email_address.net
Päiväyksen mukaan: 29.03.2005


Terve!

Castorista puheenollen. Testasin ensi kertaa jouluksi ostettua Lidlin 70 mm SkyLux putkea kolme viikkoa sitten. Hämmästyin pystyväni näkemään Castor päätähden pitkulaisena 35x suurennuksella. Arvelin tämän johtuvan B-komponentista. Vaihdoin 58x suurennukseen ja silloin erotin mustaa taivasta A:n ja B:n välissä. Eräiden rataelementtien mukaan tähtien kulmaetäisyys on nyt maaliskuussa 2005, 4.25 kaarisekuntia. Huomasin tuolloin että Castorilla on C:n lisäksi myös (optinen) D-komponentti. Sky Catalogue 2000.0 Vol II antaa tästä tähdestä hieman tietoa. 25 vuotta sitten en pystynyt erottamaan Castor AB 6 cm putkellani mutta se johtui siitä että kulmaetäisyys oli silloin huomattavasti pienempi, vain 2".3.

Trapetsin neljä tähteä erottui selvästi iltahämärässä, niin kuin myös NGC1977 M42:n pohjoispuolella ja Saturnuksen kuut Titan ja Rhea. Ei mitään hullumpia saavutuksia vain 7cm putkella ja 35x suurennuksella!

Yksi taivaan kauniimmista ja kirkkaimmista kaksoistähdistä on Alfa Centauri. Erotin -0.04 ja +1.17 magnitudin komponentit 18x50 Canon vakaakuva-kiikareillani viime vuoden Australian reissullani. Kulmaetäisyys oli 11.0 kaarisekuntia ja pienenee. Tähdet ovat kuin kaksi auton valonheittäjää suurella putkella katsottuna.

/Timo Karhula